De druk om loot boxes voorgoed te verbieden neemt toe in Nederland, met zes politieke partijen die op 8 juli een motie steunden die ontwikkelaars zou dwingen om ze uit videogames te verwijderen.

Wat zijn loot boxes?

Loot boxes zijn een soort schatkistjes die spelontwikkelaars hebben toegevoegd aan games. Kinderen worden gemanipuleerd om deze ''buit-dozen'' '' te kopen, maar het is onduidelijk wat erin zit. Het is dus in zekere zin een vorm van gokken en het werkt ook verslavend.

Europese Consumentenbonden trokken eerder aan de bel

Negentien Europese consumentenorganisaties, waaronder de Nederlandse Consumentenbond, roepen al geruime tijd op tot een verbod van ‘misleidend ontworpen’ loot boxes in games. Zij vinden dat de producenten van de ''buit-dozen'' niet duidelijk zijn over de winstkansen, ze vinden de dozen manipulatief en de marketing  veel te agressief.

Deze conclusie trokken de 19 consumentenorganisaties naar aanleiding van een onderzoek van de Noorse consumentenbond Norwegian Consumer Council.

Psychologische trucs

In dit onderzoeksrapport, genaamd Insert Coin  kun je lezen hoe de speler met psychologische trucjes verleid wordt om de schatkisten te kopen. Zo werken de spelontwikkelaars met aflopende timers in de games. Ze geven de speler daardoor het gevoel dat hij iets mis kan lopen. Ook wordt de speler opgezadeld met een onjuist beeld van de winkansen bij de ''buit-dozen''. Ook het feit dat er met denkbeeldige valuta gewerkt wordt, maskeert de werkelijke kosten van de boxes.

Motie aangenomen

De motie, die werd gesteund door vier coalitiepartijen, bestempelde loot boxes als een "vorm van gokken", met de potentie om "kinderen te manipuleren" en "families op kosten te jagen en te ontwrichten". Dit geeft aan dat de wens om de praktijk in Nederland te verbieden wijdverbreid is en een bedreiging vormt voor bedrijven die de afgelopen jaren afhankelijk zijn geworden van loot boxes als inkomstenbron.

"In videogames worden kinderen gemanipuleerd om microtransacties te [kopen]", zo zei Henri Bontenbal, CDA kamerlid. "Loot Boxes zijn een vorm van gokken[...] deze transacties zijn verslavend en kunnen gezinnen confronteren met onverwachte rekeningen voor deze transacties, met ontwrichtende gevolgen."