De Ksa bericht op haar website dat ze het bedrijf ZEbetting & Gaming een nieuwe totalisatorvergunning heeft verleend voor wedden op paardenrennen. Deze zal ingaan per 1 juli 2022. De huidige vergunning is momenteel ook in handen van ZEbetting & Gaming maar verloopt op 30 juni 2022. ZEbetting & Gaming opereert in Nederland onder de naam ZEturf. ZEturf richt zich op wedden op paardenrennen in Nederland.

Nieuwsbericht van de Kansspelautoriteit

Op 22 maart publiceerde de Ksa het volgende nieuwsbericht op hun website:

“Het gaat hier om het offline aanbod van weddenschappen op paardenraces. Dit is een monopolievergunning: de Wet op de kansspelen zegt dat er hier maar één van is. De huidige vergunning, ook in handen van ZEbetting & Gaming, loopt af op 30 juni 2022. De nieuwe vergunning gaat in op 1 juli 2022. De raad van bestuur van de Ksa nam het besluit op 22 maart 2022. ZEbetting & Gaming is onderdeel van het Franse ZEbet/ZEturf concern, dat ook actief is in Frankrijk, België en Malta”

Wat is een totalisator nou precies?

In het kort is een totalisator degene die de prijzenpot verdeelt. 

Het idee kwam tot stand in 1860 toen Joseph Oller 'parimutual betting' bedacht. Een weddenschap tussen 2 of meer mensen. In dit soort weddenschappen gok je tegen andere gokkers en niet tegen het huis. De totale inzet van alle weddenschappen wordt bij elkaar opgeteld en verdeeld onder de winnaars.

De totalisator rekent een kost voor het organiseren van dit systeem (en een eventueel percentage voor goede doelen) en verdeelt verder wat overblijft. Het huis heeft dus geen voordeel bij eender welke uitkomst.

Eerst ging dit allemaal handmatig en was het systeem erg gevoelig voor fraude. Dit hield op toen George Alfred Julius in 1909 een machinale totalisator uitvond. De eerste machinale totalisator werd geïnstalleerd in 1913 in Nieuw Zeeland op de renbaan Ellersie in Aukland. Deze werd handmatig aangedreven, later werden het elektronische machines.

ZEturf, wedden op paardenrennen in Nederland

In Nederland baadt het bedrijf ZEbetting en Gaming onder de naam ZEturf. Op de website van ZEturf kun je op alle nationale en internationale draverijen wedden. Vroeger bekend als Runnerz. Om de vijf jaar wordt de totalisatorvergunning opnieuw verleend. Deze vergunning is nu voor de derde keer op een rij aan Zebetting verleend.

De gunningsprocedure van de Ksa

Wanneer een vergunning aan zijn einde loopt is het normaal dat de Kansspelautoriteit het mogelijk maakt voor andere geïnteresseerde aanbieders om de nieuwe vergunning te bemachtigen. Dit gaat in eerste instantie met een interessepeiling. Daarna wordt er een transparante gunningsprocedure gestart.

In de strijd voor de nieuwe vergunning zijn er twee partijen tot de uiteindelijke loting gekomen. ZEbetting & Gaming is er daar een van, wie de andere partij was is niet bekend gemaakt.

In 2017 was er ophef omtrent de vergunning die destijds aan ZEbetting & Gaming werd verleend onder de naam Runnerz, nu bekend als ZEturf/ ZEbet. Destijds was het Betfair, het Britse bedrijf dat ook meedeed in de race voor de vergunning, die bezwaar aantekende tegen de Kansspelautoriteit. Volgens hen werd de licentie onderhands verleend aan Runnerz en was de procedure niet transparant. De Ksa verklaarde dat bezwaar ongegrond. Een verklaring die pas in 2019 als een onjuiste handeling zou worden bestempeld door de Raad van State. 

De Ksa werd verplicht de procedurekosten te vergoeden van Betfair en besloot in een aankomende licentieverstrekking een transparanter proces in te richten. Een procedure die zij voor deze vergunning startte in oktober 2021.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Betfair de andere partij was die meedeed in de finale loting om de vergunning aangezien zij momenteel niet als gelicenseerd aanbieder opereren op de Nederlandse markt.