De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft recent de online gokaanbieders en belangrijke figuren in de reclamewereld erop gewezen dat het verbod om rolmodellen te gebruiken in gokreclames met ingang van 30 juni aanstaande van kracht is.

Strengere regels

De strengere regels gelden dus binnenkort al; vanaf 30 juni Vanaf deze datum zijn rolmodellen verboden in gokreclames. Dus álle personen die publieke bekendheid hebben, zoals (oud-)profvoetballers, influencers en modellen, mogen hun imago niet meer verbinden aan online gokaanbieders. De enige gokaanbieders die uitgesloten zijn van deze regels zijn de goededoelenloterijen, de staatsloterij en de lotto. Dat is an sich natuurlijk nogal arbitrair, want ook middels deze aanbieders kan gokverslaving ontstaan. En het verbieden van het gebruik van rolmodellen (bekende Nederlanders) is juist om dat te voorkomen.

Brief

De kansspelaanbieders hebben hierover een brief gekregen omdat zij verantwoordelijk zijn voor hun reclame-uitingen. Meerdere marketing- en influencer bureaus en brancheverenigingen zijn door middel van een brief geïnformeerd omdat zij de belangrijke schakels zijn in de reclamesector.

Handhaving

Vanaf 30 juni 2022 zal de Ksa scherp toezien op naleving van het verbod. Deze keer geen waarschuwingen of boetes onder lastgeving. Bij overtreding wordt direct overgegaan tot handhaving.