Net na het verkrijgen van zijn Nederlandse online goklicentie, heeft het Unibet-merk van Kindred Group een sponsorovereenkomst afgesloten met AFC Ajax. Door de meerjarige deal wordt Unibet een officiële partner van Ajax voor een reeks gezamenlijke marketing- en promotie-initiatieven.

Sociale projecten

Unibet gaat samenwerken met Ajax aan sociale projecten, waaronder geestelijke gezondheid, verantwoord gokken en initiatieven ter bestrijding van matchfixing. Dit omvat ook het bestaande Unibet Impact-programma.

Ajax commercieel directeur Menno Geelen zei:

“We zijn verheugd met Unibet als onze nieuwste partner. Kindred Group en haar merken staan ​​bekend om hun toewijding op het gebied van verantwoord gokken. [...] “In onze samenwerking krijgt dit expliciete aandacht. Unibet onderscheidt zich door haar kwalitatief hoogwaardige productaanbod waar fans van genieten. We zullen dit ondersteunen met gezamenlijke inhoud en initiatieven. Bovendien zullen we ons ook inzetten voor Unibet Impact.”

Unibet Nederland' general manager Lennart Kessels zei: 

"We zijn er enorm trots op om samen te werken met Ajax. Binnen ons partnerschap zullen we investeren in Unibet Impact, een uniek programma gebaseerd op partnerschappen met professionele en amateursportclubs en maatschappelijke organisaties. [...] Unibet Impact zet zich in voor voorlichting over verantwoord gamen, het voorkomen van matchfixing en initiatieven voor supporters. Specifiek bij Ajax willen we inzetten op verantwoord spelen in relatie tot mentale gezondheid. De komende tijd gaan we onderzoeken hoe we dit precies vorm gaan geven en leren we ook van initiatieven die we elders in de wereld al hebben gesteund.”

Afkoelingsperiode en nu licentie

Kindred heeft eerder deze maand een online vergunning gekregen van de Nederlandse  kansspelautoriteit (Ksa), acht maanden nadat het Nederlandse spelers begon te blokkeren bij de lancering van de gereguleerde Igaming markt in oktober 2021. Omdat Kindred eerder actief was op de ongereguleerde markt, moest het wachten en kreeg een afkoelingsperiode voordat het een vergunning kon verkrijgen.

Chief executive Henrik Tjärnström zei: 

“Nederland is een grote en belangrijke markt en we kijken ernaar uit om met een lokale licentie te opereren. We pleiten al tien jaar voor lokale licentieregelingen en zijn verheugd dat onze nieuw verleende licentie in Nederland ons in staat zal stellen om onze betrokkenheid bij de Nederlandse samenleving te verdiepen en te ontwikkelen, en ook om actief bij te dragen aan een eerlijke en duurzame gokmarkt. [...] Als onderdeel van onze lange termijn ambities en -strategie willen we Nederlandse klanten graag een veilige, beveiligde en vermakelijke gokervaring bieden."

Kindred zag een aanzienlijke negatieve  impact op haar inkomsten sinds het Nederlandse spelers begon te blokkeren. De omzet over het eerste kwartaal daalde met 31 procent op jaarbasis. Buiten Nederland daalden de brutowinsten met 7 procent.

GGZ Nederland niet blij

Intussen liet de GGZ Nederland op haar website het volgende weten:

De Nederlandse GGZ vindt het jammer dat Ajax gekozen heeft voor een online gokbedrijf als sponsor. Voorzitter Ruth Peetoom zei:

“Als zo’n sterk merk zich verbindt aan een online gokbedrijf, krijgen mensen een positief gevoel bij gokken”,

Het sponsorcontract staat haaks op alle inspanningen om gokverslaving tegen te gaan.

“Daarom doen wij een moreel appèl op Ajax. De club moet zich bewust zijn van zijn positie en wat zijn keuze voor effect heeft op anderen. En waarom een online gokbedrijf? Een mooie club als Ajax kan zoveel andere sponsors krijgen.”

Voorzitter Ruth Peetoom.