Nederlandse verslavingsklinieken luiden de noodklok. Ze zien steeds meer gokverslaafden sinds de intrede van de nieuwe kansspelwet van oktober 2021. Ongeveer een stijging van 50%
Opvallend is met name de jonge  leeftijd van deze groep: 22-35 jaar. De schulden zijn ook hoger; schulden van 50.000 euro zijn geen uitzondering.
Dit zorgwekkende fenomeen wordt waargenomen door instellingen als Trimbos, Hervitas en LoketKansspel. 


“Het gemak en de snelheid van het online gokken zijn problematisch. Ook de hoeveelheid reclames in het publieke domein draagt bij aan de stijging van gokverslaafden”

aldus een woordvoerder van LoketKansspel.


Het legaliseren van online gokken heeft er in principe niet toe geleid dat meer mensen online zijn gaan gokken. Het blijkt dat de bedragen die gemiddeld vergokt worden veel hoger zijn dan voorheen. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos in opdracht van NOGA.


Deskundigen waarschuwen voor de toekomst. Verslavingen hebben immers tijd nodig om zich te ontwikkelen. Zij denken dat dit pas het prille begin is van grotere problemen. Hoe meer er mogelijk is, hoe meer er gegokt wordt en hoe meer verslavingen dit tot gevolg heeft.

In de Tweede Kamer praat minister Weerwind van Rechtsbescherming vandaag in een rondetafelgesprek over de gevolgen van de nieuwe kansspelwet. Hopelijk levert dit oplossingen op om dit probleem het hoofd te bieden.