
Wedden op Rugby
Spelregels Rugby
Er zijn een aantal varianten van rugby met ieder zijn eigen regels, eigen manier van punten tellen en spelwijze. Als je de sport bekijkt zonder het echt te kennen zullen de verschillen niet echt opvallen. Maar ben je een liefhebber dan begrijp je goed het verschil tussen Rugby Union, Rugby League en Rugby Seven. Het is dus ook erg belangrijk dat je als je gaat wedden op deze sporten je de verschillen goed begrijpt.
Rugby Union
Het speelveld is hier maximaal 144 meter lang en 70 meter breed. Het aantal spelers is in totaal 15. In Rugby Union hebben de speler onbepaald balbezit zolang de bal niet naar voren verloren wordt of afgepakt wordt door de tegenstander. Een try is vijf punten waard, een conversies heeft een waarde van twee punten, een penalty goal is drie punten waard en een drop goal is ook drie punten waard. Een scrum is een belangrijk onderdeel van dit spel en heeft 8 spelers van elk team. Een wedstrijd heeft een duur van twee helften, elk 40 minuten lang.
Rugby League
Rugby Seven
Het speelveld is heir maximaal 144 meter lang en 70 meter breed, net zoals Rugby Union. Hier bestaat het team maar uit 7 spelers. Een scrum bestaat uit 3 spelers per team. Een try is 5 punten waard, een conversie is 2 punten, een drop goal is 3 punten waard en een penalty is 3 punten waard. Een rugby seven wedstrijd duurt twee maal 7 minuten met een 2 minuten pauze in de helftpauze, de finales uitgezonderd.
Het spel begint met de aftrap in het midden van het veld waarbij het team in het gebied van de tegenstander trapt. Spelers mogen met de bal naar voren rennen maar alleen de bal naar achteren passen of de bal naar voren trappen. De tegenstander moet er alles aan doen om ervoor te zorgen dat zij geen terrein afpakken. Alleen de balbezitter mag getackeld worden, hierbij moet de bal gelijk losgelaten worden. Op dit moment mogen beiden teams voor de bal vechten. Deze situatie staat bekend als een ‘ruck’.
Wanneer de baldrager met de bal wordt gestopt maar hij wordt niet getackeld, dan gaat de strijd om de bal door in een staande positie bekend als de ‘maul’.
Mocht de bal buiten het speelveld vallen dan wordt het spel hervat door een ‘line-out’ te vormen, dat zijn 2 parallelle lijnen van voorwaartse spelers. De bal wordt in het spel gegooid door het team dat de bal niet als laatste aangeraakt heeft.
Als een team tijdens het spel de bal naar voren verliest ‘knock-on’, wordt er een ‘scrum’ gevormd. De grootte van de scrum hangt af van welke variant van rugby er gespeeld wordt. Bij een scrum zijn meerdere spelers betrokken die in elkaar samenbinden in een cirkel en tegen elkaar aan gaan duwen.
Het balbezit verschilt per rugby variant. Wel mag de bal bij beiden volledig uit de 22 meterlijn getrapt worden (in de lucht). Tegen 1907 zijn er een aantal regelwijzigingen doorgevoerd waaronder de afschaffing van de mauls en rucks en de invoering van een spelhervatting na een tackle.
Spelers dragen tijdens het spelen schoenplaten, sokken, korte broeken en truien genummerd van 1 tot het aantal spelers in de rugby league.
Ook worden tegenwoordig hoofdbeschermingen gedragen om blessures te voorkomen, hoofdbanden om bloemkooloortjes te voorkomen en mondbescherming.
Rugby toernooien en Evenementen
Rugby World Cup: De Rugby World Cup bestaat uit 48 wedstrijden waarbij de teams verdeelt worden gebaseerd op hun rangwaarde. Dit toernooi vindt elke 4 jaar plaats en wordt uitgespeeld tussen de beste internationale teams. Deze wedstrijden worden beheerd door World Rugby, het internationale bestuursorgaan van rugby.
European Championship Cup / Champions League: Dit is het Europese Kampioenschap waarbij de beste teams van Europa tegen elkaar opgaan. Dit toernooi bevat 48 wedstrijden. Het is een jaarlijks toernooi voor Europese clubs waarvan de landen strijden in het Six Nations Championship. Deze wedstrijd heeft de Heineken Cup vervangen in 2014.
Six Nations Championship: Dit kampioenschap bestaat uit de 6 beste teams van Europa en wordt gehouden over een periode van 2 maanden die elk jaar in februari begint. De landen die meedoen aan dit evenement zijn Wales, Engeland, Frankrijk, Ierland, Schotland en Italië. In totaal zijn er 15 wedstrijden. Elk team speelt een keer tegen elkaar en het team dat alle wedstrijden wint behaalt een ‘Grand Slam’. Het is ook mogelijk om het kampioenschap te winnen ook al heb je een wedstrijd verloren.
World Cup Sevens: In deze wedstrijd zijn er slechts 7 spelers in elk team. Nieuw-Zeeland heeft in de recente geschiedenis dit evenement gedomineerd door zowel mannenteams en vrouwenteams. De eerste World Cup Seven is gehouden in 1993 in Schotland en is sindsdien erg populair geworden. Dit toernooi speelt zich elke vier jaar af.
Olympisch Rugby
Olympic Games: In 2009 is Rugby Seven toegevoegd aan de Olympische Spelen. Tijdens de eerste Spelen in 2016 won een mannenteam uit Fiji en een vrouwenteam uit Australië de wedstrijd.
Ook zijn er Nederlandse rugby wedstrijden zoals de Nederlandse Ereklasse. De ereklasse is het hoogste nationale rugby toernooi in Nederland.
Wedopties Rugby
Zoals andere sporten kun je bij wedden op rugby Nederland op meerdere dingen wedden:
- Wedden op een winnaar.
- Wedden op gelijkspel.
- Wedden op een handicap.
- Wedden op een bepaalde speler die als eerste of laatste een try scoort.
- Wedden op het aantal punten dat tijdens een helft gescoord worden.
- Wedden op het verschil in het aantal punten van de 2 teams.
- Wedden op het team dat als eerste een aantal punten scoort.
- Wedden op het aantal oneven of even punten.
Bekende Rugbyspelers
Éen van de meest bekende rugby spelers is Richie McCaw uit Nieuw-Zeeland.
Richie McCaw heeft tweemaal de World Cup gewonnen in 2011 en 2015. Hij is drie keer benoemd tot ‘s Werelds beste rugbyspeler in 2006, 2009 en 2010. Hij staat bekend als een fenomenale atleet, sterke leider, ‘smoothtalker’ als het aankomt op scheidsrechters overtuigen en staat bekend als één van de meest duurzame spelers van het All Blacks team ooit. Hij was ook de teamleider van de All Blacks tijdens 110 van de 148 wedstrijden die ze gespeeld hebben.
Jonah Lomu, uit Nieuw-Zeeland is een rugbyspeler wiens dominantie op het veld een enorme impact had op het spel. Hij wordt beschouwd als de eerste wereldwijde rugbyster en werd in 2007 opgenomen in de International Rugby Hall of Fame. In 2011 werd hij opgenomen in IRB Hall of Fame. Helaas is Jonah Lomu in 2015 overleden.
Geschiedenis van rugby
Al eeuwenlang bestaan er verschillende vormen van rugby. In Engeland werden rugbywedstrijden al gespeeld in de tijden van de Romeinse bezetting. Tijdens de 14e en 15e eeuw waren rugbywedstrijden ook een jaarlijkse traditie geworden in veel lokale gemeenschappen die deze traditie door hebben getrokken tot en met de 19e eeuw. Dit spel stond bekend als een gewelddadig spel met een totaal gebrek aan regels. Toen de Engelse scholen interesse toonden in deze sport volgden er twee variaties van rugby: een dribbelspel (voornamelijk gespeeld met de voeten) en een handspel. Rond 1828-1842 werd Rugby voornamelijk aangemoedigd door de rector Thomas Arnold van de Rugby School. Rugby werd al snel één van de belangrijkste sporten in Engeland en de jongens die het speelden droegen bij aan de uitbreiding van het spel. Bij de universiteiten Oxford en Cambridge en andere openbare scholen werd rugby een ontzettende hit tegelijkertijd met de sport cricket. Een deel van de opleiding was een toewijding aan zware fysieke activiteiten dus tegen het einde van de 19e eeuw waren zowel rugby als cricket de belangrijkste sporten die de jonge elite speelde op deze scholen. Afgestudeerden vormden de eerste voetbalclubs dat later heeft geleid tot de institutionalisering van rugby.
In het midden van de 19e eeuw werden clubs gevormd door oud studenten die de sport nog steeds wilden spelen. Één van de eerste rugbyclubs verscheen in Blackheath in 1858. Het enthousiasme voor rugby verspreidde zich snel naar Ierland en Schotland waar in 1854 en 1858 ook clubs werden opgericht. Dit was het begin van de clubwedstrijden in Engeland toen voor de eerste keer Blackheath tegen Richmond speelde.
In 1863 probeerden de vertegenwoordigers van verschillende clubs een aantal regels vast te stellen. Hier werd flink gediscussieerd over ‘hacken’, waarbij je een tegenstander laat struikelen door tegen zijn schenen aan te schoppen.
Aan het einde van 1860 werd hacken afgeschaft door de meerderheid van de rugbyclubs. Blackheath verbood hacken in 1865 en Richmond volgde snel in 1866.
In 1871 kwam een speler van Richmond om het leven tijdens een oefenwedstrijd. Door deze tragische gebeurtenis kwam er een bijeenkomst van Richmond en Blackheath wat als gevolg had dat alle rugbyclubs in 1871 een Rugby Football Union vormden, die het bestuursorgaan van de sport werd.
De populariteit van het spel verspreidde zich snel van Engeland, Schotland en Ierland naar de Britse koloniën in Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland. Ook bereikte het Noord-Amerika waar het werd omgevormd tot een nieuwe rugbystijl (American Football).
De eerste internationale wedstrijd vond plaats op 27 maart 1871 tussen Engeland en Schotland in het bijzijn van wel 4000 toeschouwers. Ierland begon in 1875 tegen Engeland te spelen en in 1877 tegen Schotland. Deze teams werden ook wel de ‘Home Nations’ genoemd. Tot en met het einde van de 20e eeuw werd er alleen tussen deze landen gespeeld waardoor als gevolg de internationale wedstrijden een special betekenis kregen.
Op 29 augustus 1895 splitsten 22 van de leidende clubs in Noord-Engeland zich af van de RFU en werd de Northern Rugby Football Union opgericht. In 1922 werd dit de Rugby Football League. Het spel verspreidde zich snel uit naar Wales waar in 1880 rugby een essentieel onderdeel werd van de arbeidscultuur in Zuid-Wales. Vanwege de hoge immigratie in de 19e eeuw in Wales werd rugby al snel gezien als het Welsh nationalisme. In 1881 werd de Welsh Rugby Union gevormd. In tegenstelling tot Engeland ontstond er in Wales een meer competitief systeem. In 1878 en 1897 ontstond hierdoor de ‘Challenge Cup’. Rugby bleef centraal staan in de moderne Welshe identiteit. In 1905 versloegen ze Nieuw Zeeland en in de periode van de jaren 60 tot en met de jaren 80 waren er populaire Welshe topspelers zoals Gerald Davies, Phil Bennett en Gareth Edwards.
Rugby verspreidde zich ook buiten het Britse rijk naar Frankrijk en Italië. In 1892 waren er al ongeveer 20 Franse rugbyclubs in de buurt van Parijs en in 1910 sloot Frankrijk zich aan bij het British Home Championship om de ‘National Championship’ te creëren. In 1978 werd Frankrijk toegelaten tot de IRB (International Rugby Board) waarvan de toenmalige leden Engeland, Ierland, Schotland, Wales, Australië, Nieuw Zeeland en Zuid-Afrika waren. Tijdens de 2e Wereldoorlog werd Rugby League verboden in Frankrijk maar de sport maakte een snelle comeback in het naoorlogse tijdperk.
In 1928 werd ook in Italië een rugbyfederatie opgericht aangezien de sport al vrij populair was in het noordwesten van het land. In het jaar 2000 deed Italië mee aan de ‘Five Nations Championship’ die snel om werd gedoopt tot de ‘Six Nations Championship’.
In 1876 vormden vertegenwoordigers van de universiteiten van Harvard, Yale, Princeton en Columbia de ‘Intercollegiate Football Association’, waarbij ze de 1871-regels van de RFU volgden. Deze regels zijn echter snel veranderd in de Verenigde Staten en Canada om het ‘Gridiron football’ te creëren. Rugby verscheen voor het eerst op de Olympische Spelen in 1900 en stond ook op het programma van 1908, 1920 en 1924. Tot en met 2016 stond rugby niet op het programma in de Olympische Spelen maar is toen geherintroduceerd in het 7s Formaat.
In 1870 werd de eerste rugby wedstrijd gespeeld in Nieuw-Zeeland. In dit land verspreidde rugby zich minder snel dan andere landen vanwege de problemen met afstand en de erg geringe en uitgespreide bevolking. In het jaar 1892 ontstond de ‘Nieuw-Zealand Rugby Football Union’ (NZRFU). In 1888-’89 was er een Natives tour door Australië en de Britse eilanden, dit team bestond voornamelijk uit Maori spelers. Dit sterke team heeft indertijd 49 van de 74 wedstrijden gewonnen, waaronder tegen teams van Engeland die de beste teamclubs van het land waren. In 1902 werd het Ranfurly Shield uitgereikt door Earl Ranfurly, de toenmalige gouverneur van Nieuw-Zeeland, dit schild blijft één van de meest gewaardeerde trofeeën in binnenlandse wedstrijden in Nieuw-Zeeland. In 1903 speelde Nieuw Zeeland voor het eerst tegen een echt nationaal Australisch team. De zogenaamde ‘All Blacks’, vanwege hun zwarte uniformen, hadden in 1904 tijdens een All-Black tour een verbluffende score van 34-1 waarbij ze het Brits nationale team, Frankrijk en Noord-Amerika versloegen.
Er zijn weinig landen waarvan de nationale identiteit zo gebonden is aan een sport zoals rugby verbonden is aan Nieuw-Zeeland. Door het succes in internationale rugby, trots voor hun eigen land, de geschiedenis en de cultuur is er een ontzettende steun van Nieuw-Zeelanders voor de All Blacks. Voor het begin van elke wedstrijd voeren ze een ritueel uit dat de belichaming is van de nationale geest genoemd ‘de Haka’, ontleend aan de inheemse Maori-cultuur van het land. Dit ritueel is een traditionele oorlogsdans en zang die de tegenstander uitdaagt om de strijd aan te gaan.
In 1975 werd rugby het eerst in Kaapstad gespeeld. Rond 1888 werd rugby ook gespeeld in regio’s zoals Johannesburg en Pretoria. In 1889 vormde Zuid-Afrika de ‘South African Rugby Football Board’. Ook hier hielden ze nationale wedstrijden tussen clubs, waarbij de ‘Currie Cup’ de meest bekende was die in 1891 voor het eerst plaatsvond. Tijdens de apartheid na 1960 werden zwarte Zuid-Afrikanen uitgesloten van internationale rugby en in de loop van de 20e eeuw werden ze gedwongen om in afzonderlijke competities te spelen. Deze segregatie in de sport had als gevolg dat het Zuid-Afrikaanse team geboycot werd als nationale rugbyteam vanwege aanhoudende protesten van zwarte Zuid-Afrikanen en internationale anti-apartheidsdemonstranten.
Het speelveld is hier maximaal 122 meter lang en 68 meter breed. Het aantal spelers is in totaal 13. In rugby league kan elk team slechts 6 tackles het balbezit behouden. Na de 6e tackel moet je bal naar de tegenstander. Een try is 4 punten waard, een conversies heeft een waarde van 2 punten, een penalty goal is 2 punten waard en een drop goal is ook 1 punt waard. De scrum komt in dit spel veel minder vaak voor en de line-out is geen onderdeel van deze rugby variant. Een scrum heeft 6 spelers van elk team. Een wedstrijd heeft een duur van twee helften, 40 minuten elk.
Soortgelijke protesten ontstonden In Nieuw-Zeeland in 1959-’60 toen er geen Maori spelers geselecteerd werden om te kunnen voldoen aan de apartheidsbeperkingen tijdens de tour in Zuid-Afrika. Een uitgestelde tour vanwege deze beperkingen is verplaatst naar 1970 nadat de Zuid-Afrikaanse overheid de Maori’s hadden toegestaan as ‘ereblanken’. Tegen die tijd was Zuid-Afrika ook verbannen uit de Olympische spelen. In 1976 was er een boycot van 23 landen tegen de Olympische spelen in Montreal omdat Nieuw Zeeland in dat jaar in Zuid-Afrika hadden gespeeld. Dit spel vond plaats nadat er een bloedbad was geweest tijdens een demonstratie, veel ervan waren kinderen die om het leven waren gekomen. Nog meer drama omtrent rugby vond plaats in 1981 tijdens de Zuid-Afrikaanse tournee door Nieuw-Zeeland. Hier bezetten demonstranten de speelvelden en werden er meelbommen uit vliegtuigen gegooid. In de jaren ’80 raakte Zuid-Afrika telkens meer geïsoleerd van rugby toen ze uitgesloten werden van de eerste twee Rugby Cups in 1987 en 1991. Pas toen de apartheid ontmanteld werd in 1991 werd Zuid-Afrika opnieuw geaccepteerd door de internationale sportgemeenschap. In 1995 was Zuid-Afrika de gastheer van de Rugby Union World Cup en wonnen ze het kampioenschap.
Dan Carter uit Nieuw-Zeeland is een andere favoriet. Hij heeft tweemaal de Rugby Wolrd Cup gewonnen met de All Blacks en heeft ook meegespeeld in 9 winnende Tri-Nation Championships. Ook heeft hij de meeste punten ooit behaald in internationale wedstrijden, namelijk een totaal van 1598 punten. Hij werd tot Player of the Year benoemd in 2005 en 2012 en is ook benoemd tot Rugbyspeler van het jaar door Rebel Sports in 2004 en 2006
Brian O’Driscoll is een Ierse rugbyspeler die van de 141 wedstrijden die hij voor Ierland heeft gespeeld 83 heeft gespeeld als teamleader. Hij heeft 15 jaar lang rugby gespeeld waarin hij van alle rugbyspelers de meeste try punten heeft gescoord in zijn internationale carrière. Hij heeft de Six Nations Championship tweemaal gewonnen en heeft Ierland naar de overwinning geholpen van de eerste Grand Slap in 61 jaar tijd in 2009. Hij heeft ook de Europese Cup drie keer gewonnen.
Recente winnaars
De meest recente World Rugby Cup in 2021 is gewonnen door Nieuw-Zeeland. Ze scoorden 19-17 tegen Zuid-Afrika op 25 september. In 2021 heeft Ierland de Six Nations Championship gewonnen tegen Italië met een score van 48-10.
De World Cup Sevens is gewonnen door Zuid-Afrika in 2021.
Fiji was de winnaar van de Rugby Seven op de Olympische spelen in Tokyo. Ze wonnen tegen Nieuw-Zeeland met een 27-12 score in de finale.
Er zijn een aantal verschillen tussen beide sporten. Rugby wordt gespeeld met een iets grotere bal en de rugby spelers dragen geen beschermende kleding, zoals bij American Football wel het geval is. Bij rugby ligt het spel veel minder vaak stil dan bij American Football. Bij American Football mag er voorwaarts gespeeld worden om vooruit te gaan in de wedstrijd, dit mag bij rugby niet.
Bij wedden op rugby is de meest voorkomende sportbet natuurlijk op winst of verlies. Maar ook op gelijkspel. Daarnaast kan je inzetten op een handicap (virtuele voor- of achterstand). Ook kan je een sportbet maken met welke marge een team gaat winnen. Inzetten op een dubbel resultaat, waarbij je inzet op twee uitslagen binnen één wedstrijd (de eerste en tweede helft). Als laatste noemen we de sportweddenschap op welke rugby speler of ploeg als eerste scoort.
Live wedden bij rugby is een aantrekkelijk vorm van wedden, waarbij je kunt inzetten op doorlopende wedstrijden. In tegenstelling tot sportweddenschappen vóór de wedstrijd, geeft live wedden je toegang tot live markten en kansen. Je moet er rekening mee houden dat de kansen regelmatig veranderen. Bovendien blijven sommige wedmogelijkheden niet gedurende de hele rugby wedstrijd open.
Het voordeel van rugby in-play wedden is dat je deel krijgt aan de actie. Je hebt echter live statistieken nodig om kansrijke weddenschappen te kunnen plaatsen. Het is van cruciaal belang om bookmakers te overwegen die de beste live weddenschappen aanbieden. Het sportwedkantoor moet bijvoorbeeld functies voor live wedden hebben, zoals cash-out, live streaming, en live animatie als dat mogelijk is. Deze functies helpen bij het live wedden, zodat het hele proces moeiteloos verloopt.