WEDDEN OP PAARDENRENNEN GOKOVERZICHT

Wedden op Paardenrennen

 

De enige plek waar je in Nederland kan wedden op paarden is bij Zeturf.

Laatste update op
Casinospellen van
Betalingsmethoden
Licentie
1
EXCLUSIEF PAARDENRENNEN
  • n.v.t.
  • iDEAL
  • MasterCard
  • Visa
  • Nederlandse Kansspelautoriteit Licentie

Wedden op paarden is in Nederland niet enorm populair in vergelijking met andere sporten maar daar komt gestaag verandering in. Wat betreft wedden op paardenrennen is het makkelijk, dat kan in Nederland slechts bij 1 aanbieder. De Kansspelauthoriteit geeft elke 5 jaar een vergunning uit aan 1 speler die alle weddenschappen op paardenraces bij elkaar telt en dan die winsten verdeeld onder de winnaars. Dit fenomeen heet totaliseren. De totalisatorvergunning in Nederland in is handen van ZEbetting & Gaming en die opereert in Nederland onder de naam Zeturf. 

Over Paardenrennen

Wedden op paardenraces is al heel erg oud. Zo oud zelfs dat de oude Romeinen paardenraces organiseerde in de renbanen van Rome. Destijds al werden verschillende Arabische rassen tegen elkaar ingezet in de rennerij. Het fenomeen rensport is over de hele wereld bekend en overal worden er met verschillende rassen gerend. Wist je dat het snelste ras de volbloed is? Alleen op korte afstand, 400 meter, zijn de Quarter paarden sneller.

In Engeland was het Koning James I die een grote rol speelde in het ontwikkeling van het moderne renpaard. 

Volbloed & Internationale rennen

In de 17e eeuw sloot men het stamboek van de Engelse Volbloed en sindsdien is de selectie voor het kruisen van paarden enorm streng. Alleen de aller snelste en beste paarden worden met elkaar gekruist. Uit deze periode stammen de belangrijkste Engelse klassieke wedstrijden. Denk hierbij aan de Grand National, de Epsom Derby en de 2000 Guineas. Pas in een later stadium is de Volbloed in Amerika als renpaard belangrijk geworden. Daar is het nu ook een zeer populaire sport waar veel geld mee gemoeid gaat. Denk aan de grote wedstrijden zoals de Kentucky Derby, Preakness Stakes en de Belmont Stakes. Wint een paard deze drie wedstrijden na elkaar dan behaald diede grootste eer die een driejarige Volbloed kan behalen vormen: de Triple Crown.

In Europa kent Frankrijk een rijke traditie en is de grootste bekende wedstrijd de Prix de l'Arc of de Triomphe. Het laatste decennium zijn het vooral een aantal sjeiks is zeer invloedrijk in de renwereld. Op de zogenaamde 'studfarms; fokken deze sjeiks met een rits aan zeer goede dekhengsten en merries de beste volbloedpaarden. Ze racen over de hele wereld en hebben ook de Dubai World Cup in de Verenigde Arabische Emiraten. Dit is de meest prestigieuze ren van dit moment. Hier zijn alleen de internationale toppers welkom.

In Nederland is er de renbaan Duindigt. Daar worden races gehouden worden met Engelse volbloeden en Arabische Volbloeden.

Soorten wedstrijden

In de paardenrennerij kun je indelen in twee soorten rennen. Er is het vlakkebaanrennen en het hindernisrennen

Op de vlakkebaanwedstrijden zijn zijn er drie soorten wedstrijden:

De Handicap-race

Tijdens dit soort wedstrijden worden er baanhandicappen aan paarden volgens gewicht toebedeeld. Het beste paard krijgt het meeste gewicht. Toppers zijn de paarden die op verschillende afstanden, baantypes en hindernissen hun rennen bleven winnen. Zij worden ook wel 'Handicap Horse' genoemd.

De Stakes-race

Voor dit soort wedstrijden moet startgeld worden betaald. Ook betaald de eigenaar vaak inschrijfgelden en geld om verkiesbaar te blijven. Doordat de investering hoog is, is ook het prijzengeld door de bank genomen hoog. Deze paarden worden ook wel Stakes Horses genoemd. 

De Claiming Race

Dit zijn races waar de paarden die rennen allemaal te koop worden aangeboden. De nieuwe eigenaar wordt dat officieel op het moment dat de paarden het startblok verlaten. De winsten van de desbetreffende race komen echter wel nog de oude eigenaar ten goede.

De Allowance Race

Dit is de meest veelvoorkomende soort race. Hierin wordt volgens een vaststaand systeem aan paarden naar leeftijd, prestatie en geslacht, gewicht toebedeeld. Ook driejarige paarden krijgen minder gewicht dan de oudere deelnemers.

De Derby Race

Deze race is voor paarden van dezelfde leeftijd (3 jaar oud).

De Distaff Race

Deze race is speciaal voor merries. Vrouwelijke paarden dus.

De Maiden Race

Maiden staat voor de eerste keer. Deze race is dus voor paarden die nog nooit gewonnen hebben. Paarden zonder winst.

De Route Race

Dit is een lange afstand race. Het gaat hier dan over een mijl of meer. Een mijl is 1500 of 1600 meter.

De Sprint Race

Dit is zoals het woord al zegt een sprint race. Sprint betekend ook wel korte afstand. Dan hebben we het over een afstand korter dan een mijl. Korter dan 1500 meter dus.

Dan zijn er nog de hinderniswedstijden zoal de steeplechase. In deze categorie is de Grand National de bekendste.

Hoe werkt een paardenrace?

Meesten van ons hebben wel eens een paardenrace gezien op televisie. Het begint met alle paarden in een mobiel startblok op een grote renbaan. Dan klinkt er een startschot en hop ze vliegen uit de startblokken. De jockeys, dit zijn de ruiters, zijn kleine tengere mannen die bijna bovenop de paarden lijken te staan. Zij rijden voorover gebukt met hun hoofd laag boven het nek van het paard al verend op en neer. De race kan lange afstand of korte afstand zijn. Is het lange afstand dan is de positie van de winnaar niet noodzakelijk duidelijk na een aantal honderden meters. Het gaat dan allemaal om de eindsprint. De paarden worden moe naarmate ze langer rennen dus het zit hem erin welk paard en welke jockey in de laatste honderd meters er nog een enorme sprint uit weten te persen. Dit maakt paardenrennerij dan ook zo spannend, het kan nog erg verschillen in de laatste seconden wie er als eerst over de finish gaat. Het gejoel van het publiek is dan ook altijd een typisch onderdeel van een grote paardenrace. Iedereen juicht extra hard voor zijn of haar paard waarop hij/zij heeft gewed.

Basis terminologie paardenrennen

Racepaard: Het paard dat meedoet in een race.

Volbloed : Een paard dat volgens het stamboek is gefokt om te voldoen aan de raszuiverheid. Deze paarden zijn gefokt om zo snel mogelijk te rennen en dus zo'n groot mogelijke kans maken op een winst.

Jockey: de ruiter van een renpaard

Handicap: De inschatting van hoe snel een paard is.

Startblok: Het beginpunt waar vanuit renpaarden vertrekken om de race aan te gaan.

Wedopties paardenraces

Ga je voor de eerste keer een weddenschap plaatsen op een paardenrace, dan is het belangrijk dat je begrijpt hoe de vork in de steel zit. Het is zeer vergelijkbaar met het inzetten op een voetbalwedstrijd. Het beste paard heeft de laagste quotering en die quotering gaat omhoog naarmate de voorspelde winstkansen van een paard omlaag gaan. De laagste quotering levert het minst op kwa winst-ratio. Maar het wil natuurlijk niet zeggen dat als een paard een zeer lage quotering heeft, hij ook automatisch wint.

De 'To Win' bet

Je kunt er dus voor kiezen om op verschillende manieren in te zetten. Je kunt ervoor kiezen om in te zetten op het paard dat jij denk dat zal winnen. Dit heet en TO WIN bet. Deze weddenschap win je als jouw paard als eerst over de finishlijn komt.

De 'Each Way' bet

Houdt je niet van de kansen van een 'to win' bet dan is er nog een andere optie. Bij de each way bet is je inleg groter maar zijn er twee manieren waarop je kan winnen. De eerste is als je paard wint. De tweede is als je paard eindigt in de top drie. Je uitbetaling bij deze soort weddenschap is uiteraard wel een stuk lager. 

Hoe werkt een Each Way bet?

De makkelijkste manier om iets te begrijpen is door een voorbeeld te zien. Wil je wedden op een paardenrace en ben je benieuwd naar je winsten als je inzet op een EW bet? Zo bereken je dit:

Een Each Way bet inzet kan 1/ 4 of 1/ 5 gequoteerd zijn voor een overwinning uitbetaling.

Voorbeeld nummer 1: “Winnen”

Ingezet op: "Life is good"

Quotering: 12,00

Inzet: 10 (2x5)

Resultaat: "Life is good" wint

Winst = quotering*inzet (win)+ (quotering/4)*inzet (plaats)

Winst = 12*5 (win) + (12/4)*5 (plaats) = 60+15 = 75-10 (inzet) = 65,00

Voorbeeld nummer 2: “Tweede plaats”

Ingezet op: "Life is good"

Quotering: 12,00

Inzet: 10 (2x5)

Resultaat: "Life is good" eindigt op de tweede plaats

Winst = quotering * inzet (win) +(quotering/4)*(plaats) 

Winst = 12*(5*0) + (12/4)*(1*5) = 15-10 (inzet) = 5,00I

In Nederland kun je dit soort weddenschappen ook live plaatsen in plaatsen zoals Duindigt. Dit is een vrij bekende renbaan en de toegang is vrij toegankelijk.

De 10 bekendste paardenraces ter wereld

  1. Kentucky Derby

    Waar? In Louiseville in de VS
    Wanneer? De eerste zaterdag van mei elk jaar
  2. Preakness Stakes

    Waar? In Pimlico Racecourse in Baltimore, Maryland in de VS
    Wanneer? De derde zaterdag van mei elk jaar
  3. Belmont Stakes

    Waar? In Belmont Park in Elmont, New York in de VS
    Wanneer? De eerste of tweede zaterdag van juni elk jaar
  4. Breeders' Cup

    Waar? Elk jaar op een andere locatie.
    Wanneer? Twee dagen in de herfst, vaak in november
  5. Melbourne Cup

    Waar? In de Flemington renbaan in Melbourne, Australië
    Wanneer? De eerste dinsdag van november
  6. Dubai World Cup

    Waar? In de Meydan Renbaan in Dubai, United Arab Emirates.
    Wanneer? De eerste zondag van oktober
  7. Prix de l'Arc de Triomph

    Waar? In de Longchamp renbaan in Parijs, Frankrijk
    Wanneer? De laatste zaterdag in maart
  8. Grand National

    Waar? In de Aintree renbaan in Liverpool, Engeland
    Wanneer? Begin april
  9. Royal Ascot

    Waar? In de Royal Ascot renbaan in Ascot, Engeland
    Wanneer? Vijf dagen in juni
  10. Cheltenham Festival

    Waar? In de Cheltenham renbaan in Cheltenham, England
    Wanneer? Vier dagen in maart 

Legendarische renpaarden in de geschiedenis

Over smaakt valt niet te twisten en zo dus eigenlijk ook niet over 'beste aller tijden' maar hier is dan toch een lijstje van renpaarden die door de tijden heen voor velen als onvergeetbaar zijn bestempeld.

  1. Secretariat

    Dit paard kreeg zijn internationale roem door de film die over hem uitkwam in 2010. Hij verdiende zijn sporen door aan aantal serieuze onderscheidingen, waaronder 'American Horse of the Year in 1972 en 1973, winnaar van de Triple Crown in 1973 en de snelste geregistreerde tijden in alle drie de Triple Crown-evenementen in Noord-Amerika. Sinds hij op 2-jarige leeftijd werd uitgeroepen tot Paard van het Jaar, heeft slechts één ander paard ooit hetzelfde gedaan. Helaas kreeg Secretariaat een ernstige hoefaandoening, hoefbevangenheid genaamd, die uiteindelijk resulteerde in zijn euthanasie.
  2. Seabiscuit

    Seabiscuit werd tot paard van het jaar gedoopt in 1938 toen hij tegen alle verwachtingen in met vier lengtes won tegen War Admiral. Een kind van Secretariat die de triple crown had gewonnen in 1937. Het verhaal is ongelofelijk omdat zijn jockey blind was en het paard tegen alle verwachtingen in 11 van de 15 racen won waar hij in meedeed. De film die over hem gemaakt werd heeft het paard wereldberoemd gemaakt.
  3. Man o' war

    Het paard dat in 1917 geboren werd, langer dan een eeuw geleden, en het hart van velen fans stal was Man o' war. Dit paard had zijn naam te danken aan zijn gemene temperament. Dat werd hem echter vergeven want hij won maar liefst 250.000 dollar in prijzengeld in zijn carrière. Dit klinkt misschien als weinig maar dat is het equivalent van 3 miljoen dollar op de dag van vandaag. 
  4. Red Rum

    Dit paard was een ware kampioen in de steeple race. Dit is het hindernisrennen. In 1973,1974 en 1977 won hij de kampioenschap van hindernisrennen de Grand National. Het paard kreeg extra veel aanzien omdat het in 1973, tijdens een erge recessie in Verenigd Koninkrijk won het het kampioenschap met een indrukwekkende sprint in de finale waardoor het volk weer iets had om voor te juichen.
  5. Winx

    Winx is misschien wel het meest imposante renpaard dat ooit uit Australië is gekomen. De merrie heeft meer races op hoog niveau gewonnen dan eender welk paard ter wereld dan ook. Ze heeft op haar naam een totaal van 25 Group 1 overwinningen. Daarnaast prestaties heeft ze meer geld verdiend dan welk paard dan ook van het zuidelijk halfrond. Een indrukwekkende $ 25 miljoen aan winst. Ze vestigde ook een record met vier opeenvolgende overwinningen op de Moonee Valley Cox Plate. Geheel terecht was ze daarom het Australische paard van het jaar in 2015, 2016, 2018 en 2019. Verbazingwekkend genoeg slaagde Winx erin een overwinningsreeks van 33 races aan elkaar te rijgen. In 2017 werd ze opgenomen in de Australian Racing Hall of Fame. Dit hebben slechts twee andere paard ter wereld ook kunnen doen.

Gokken op paardenraces kent een hoog uitkeringspercentage. Bij een totalisator kan je paardenrace gokken, waarbij alle inzet bij elkaar wordt opgeteld. Daarvan wordt een commissie ingehouden voor de totalisator, waarna het overgebleven geld verdeeld wordt in winnende weddenschappen. Dit is vaak zo’n 75 tot 85% van de totale inzet van de sportsbets. Hierdoor zijn de prijzen bij wedden op paarden hoog. 

ZEturf is de enige aanbieder die gespecialiseerd is in wedden op paarden en een Nederlandse goklicentie heeft, welke is uitgegeven door Ksa. Bij ZEturf kan je dan ook enkel en alleen paarden weddenschappen afsluiten. Ook kan je legaal wedden op paarden bij Bet365 en BinGoal, maar het aanbod is veel beperkter.

Je kan heel veel verschillende sportsbets doen bij de paardenraces. De meest bekende zijn Winnend, Duo, Plaats, Koppel, 2 uit 4, Dubbel winnend, V4 en V5 en Trio Wanorde. 

Paardenrennen is een variant van paardensport waarbij de jockey en het paard een bepaalde afstand zo snel mogelijk af moet leggen. De paardenrennen vindt plaats op een voor paarden geschikte racebaan van gras, zand of synthetische ondergrond. Eén van de oudste sportweddenschappen is wedden op paardenraces. Er zijn heel wat varianten voor paardenrennen; landen ontwikkelen vaak specifieke regels of tradities voor de paardenraces. Enkele van die varianten zijn wedstrijden van bepaalde rassen, racen over hindernissen, rennen over wisselende afstanden, en rennen op wisselende gangen.