
Wedden op Formule 1
In Nederland kun je bij een aantal aanbieders terecht om te gokken op F1 namelijk bij:
Hoe werkt Formule 1?
Allereerst vind er een kwalificatie plaats om te bepalen wie de snelste is. Er wordt gebruik gemaakt van een knock-out kwalificatiesysteem die de volgorde bepaalt waarin gestart zal worden tijdens de race. Deze kwalificatie is opgesplitst in drie fases namelijk Q1, Q2 en Q3. Als een racer een andere driver hindert tijdens de kwalificatie wordt er besloten wat de straf wordt, bijvoorbeeld een grid-penalty.
In fase Q1 mogen alle autoâs 18 minuten lang de baan op. Hierbij wordt de snelste tijd per ronde van elke racer bijgehouden. De vijf coureurs die het traagst waren krijgen de laatste vijf startposities tijdens de wedstrijd. Als een coureur een lap-tijd van 7% langzamer dan de snelste coureur heeft neerzet dan mag hij niet meedoen met de race. Als de racer echter kan aantonen dat ze tijdens de training wel binnen de 7% marge zitten dan mogen ze wel meedoen. Deze regelgeving heet de â107% regelâ.
In de Q2 fase rijden de overgebleven vijftien autoâs een tweede sessie van 15 minuten. Opnieuw worden hier 5 autoâs uitgesloten zoals in fase Q1.
In de Q3 fase hebben de coureurs 12 minuten de tijd in een âPoleposition shootoutâ. Aan het eind van de kwalificatie worden de beste tijd bekeken van elke coureur en de posities op het grid opgemaakt. De tien coureurs die in deze ronde hebben meegedaan moeten de volgende dag racen op dezelfde soort banden die ze in de tweede kwalificatie ronde (Q2) gebruikt hebben. Deze regel vervalt wanneer het regent. De andere coureurs mogen andere types banden monteren mochten ze dat willen voor de race.
Sinds 2021 is er bij sommige Grand Prix een sprintkwalificatie. Dit bevat een vrije training van 60 minuten (op vrijdag) en een volledige kwalificatie. De uitslag van deze kwalificatie bepaald de startopstelling van de sprintkwalificatie. De dag erna (zaterdag) vind er nog een vrije training van 60 minuten plaats voordat de sprintkwalificatie van 100 km verreden wordt. De punten die gewonnen kunnen worden zijn 3 punten voor de winnaar, 2 voor de runner-up en 1 punt voor nummer 3. Op de derde dag (zondag) vindt de hoofdrace plaats.
De echte race begint met een opwarmronde voordat ze zich opstellen op de starting grid in de gewonnen volgorde. In het geval een auto afslaat in de opwarmronde en alle andere autoâs hem passeren dan moet deze auto als laatste op het grid starten tijdens de wedstrijd. Slaagt de coureur erin om 1 auto achter zich te houden dan mag hij zijn oorspronkelijk plek behouden.
De start van de race wordt aangegeven door een lichtsysteem boven het circuit. De afstand die er wordt afgelegd tijdens een race is 305 km lang, behalve in Monaco waar de afstand 260 km is. Een race mag niet langer duren dan 2 uur maar over het algemeen duurt een race 90 minuten. Tijdens het racen mag de coureur meerdere keren stoppen om zijn banden te laten verwisselen of reparaties uit te voeren, dit heet een pitstop. Dit hele proces wordt uitvoerig geoefend zodat het zo snel mogelijk en zo goed mogelijk uitgevoerd kan worden. Tijdens de race krijgen coureurs informatie over de race via lichtsignalen en vlagsignalen. Een gele vlag betekend dat er gevaar dreigt, hierbij is het verboden om in te halen. Een blauwe vlag betekend dat een coureur gewaarschuwd wordt dat er een snellere auto met een ronde voorsprong achter hem rijdt en dat hij deze auto moet laten passeren.
Formule 1 evenementen
Wedden op Formule 1 kampioenschap seizoen bestaat uit een series van wedstrijden verspreid over de wereld die de Grands Prix heten. Elke Grand Prix wedstrijd bestaat uit 3 dagen (vrijdag, zaterdag en zondag) met 2 of 3 oefenrondes vóór de hoofdwedstrijd op dag 3 (zondag). Normaal gezien zijn er per jaar 19-22 Grand Prix events waarbij elke Grand Prix wordt vernoemd naar het land of de stad waarin het plaatsvindt. De resultaten van elke Grand Prix worden bijgehouden waarmee later wordt beslist wie mee doet aan de 2 jaarlijkse kampioenschappen âFormule 1 World Drivers Championshipâ en âFormule 1 World Constructor Championshipâ. De winnaar van de FIA Formule 1 World Driverâs Championship (WDC) is de meest succesvolle coureur van een bepaald seizoen, de winnaar wordt gekozen via een puntensysteem dat gebaseerd is op elk individuele Grand Prix resultaat. Lewis Hamilton en Michael Schumacher zijn beide record houders van deze wedstrijd met elk 7 overwinningen. De winnaar van de Formule 1 World Constructors Championship (WCC) is de meest succesvolle constructor van een bepaald seizoen. Ook deze winnaar wordt gekozen via een bepaald puntensysteem. Ferrari heeft op dit moment het record van de meeste overwinningen, namelijk 15.
Wedopties Formule 1
In wedden op Formule 1 heb je meerdere wedopties waaronder:
- Wedden op een winnaar. Je kan ervoor kiezen om op ĂŠĂŠn persoon te wedden, een aantal of op alle coureurs.
- Inzetten op het eindklassement van het seizoen. Iedere race worden er punten verdiend door de coureurs. De coureur die de meeste punten behaalt wint het wereldkampioenschap.
- Inzetten op H-2-H (head-to-head). Hierbij vergelijk je twee coureurs en zet jij je geld in op de persoon waarvan jij denkt die zal winnen tijdens de Grand Prix.
Legendarische Formule 1 racers
Nikia Lauda staat bekend om ĂŠĂŠn van de meest bijzondere comebacks in de race sport geschiedenis. In 1976 crashte hij tijdens de Duitse Grand Prix en liep toen vreselijke derdegraads brandwonden op op zijn gezicht, hoofd en liep ernstige longschade op. Zes weken na zijn verschrikkelijke ongeluk was hij terug op het racetrack in een Ferrari tijdens de Italiaanse Grand Prix waar hij uiteindelijk als vierde eindigde. Hij won in totaal 3 wereldtitels, waarvan 2 bij Ferrari en ĂŠĂŠn bij McLaren. Ook heeft hij 25 GP titels gewonnen.
Lewis Hamilton: Alhoewel Lewis Hamilton nog steeds een actieve Formule 1 racer is en nog steeds records breekt kan al wel gezegd worden dat hij een absolute favoriet is onder de sportliefhebbers vanwege zijn wonderbaarlijke talent. Hamilton heeft tot nu toe 7 keer de World Driver Championship gewonnen.
Juan Manuel Fangio won in de jaren â50 vijf wereldkampioenschappen voor vier verschillende teams namelijk Alfa Romei, Ferrari, Mercedes Benz en Maserati. Hij reed ook in de meest iconische raceauto in de geschiedenis van de sport, de Green Lotus. Hij won zijn laatste titel toen hij 46 was in 1957.
Michael Schumacker is een all-time ster in de racewereld en niet alleen vanwege zijn 7 wereldkampioenschappen. Hij won 91 races in zijn carriere en heeft bijna elk record verbroken dat te verbreken was. In een tragische wending had Schumacker in 2013 een ski ongeluk en liep hij een zeer ernstig hoofdletsel op waardoor hij een aantal maanden in een coma lag en vervolgens in een lange revalidatieperiode is gegaan. Sindsdien heeft hij helaas niet meer geracet en hoe Michael Schumacker er tegenwoordig aan toe is weet alleen zijn meest innerlijke kring.
Ayrton Senna da Silva maakte zijn professionele debuut in 1984 tijdens de Braziliaanse Grand Prix. In1988 won hij zijn eerste Formule 1 Wereldkampioenschap voor coureurs. Tegen 1991 was hij drievoudig wereldkampioen. Hij stond bekend om zijn enorme snelheid en race vaardigheden. In totaal heeft hij in zijn carrière 41 Grand Prix gewonnen. Helaas is hij gestorven in 1994 in een tragisch ongeluk op het circuit in San Marino.
De geschiedenis van Wedden op Formule 1
Al tegen het einde van de jaren â30 werd gepraat over een kampioenschap van autoraces maar met het uitbreken van de 2e Wereldoorlog is dit idee een tijdje uitgesteld tot en met 1946, toen het idee opnieuw op tafel kwam. Al snel werd de standaardisatie van de regels opgenomen door de âFĂŠdĂŠration Internationale de lâAutomobileâ waardoor uiteindelijk in 1950 het eerste Wereldkampioenschap van Coureurs volgde. De naam Formule verwijst naar de set regels waaraan raceteams moesten voldoen en de â1â betekende dat deze racecategorie het hoogste stond in de FIA.
Jarenlang werd Formule 1 gedomineerd door de grote vooroorlogse fabrikanten zoals Ferrari, Maserati, Mercedes Benz en Alfa Romeo. Het was toch wel een moeilijk begin aangezien er een groot gebrek aan coureurs was en de hoge kosten om mee te racen waren ook een groot probleem. Ferrari was het enige merk dat sinds het begin van Formule 1 heeft meegereden. Ook heeft F1 een gruwelijk dodenaantal gehad tijdens het eerste decennium. In totaal waren er in die tijd al 13 coureurs omgekomen tijdens de races.
Het eerste Wereldkampioenschap werd in 1950 gewonnen door de Italiaan Giuseppe Farina in zijn Alfa Romeo Alfetta 159. Zijn Argentijnse teamgenoot Juan Manuel Fangio was een goede runner-up en wist de wereldtitel te veroveren in 1951, 1954, 1955, 1956 en 1957. Dit record van vijf wereldtitels is pas verbroken na 45 jaar toen de Duitse coureur Michael Schumacher zijn zesde titel won in 2003. Uiteindelijk heeft hij 7 wereldtitels gewonnen in zijn carrière. Een record dat pas met de komst van Lewis Hamilton is verbroken.
In 1955 trok Mercedes Benz zich terug uit alle autosporten tot en met 1987 vanwege de catastrofale ramp in Le Mans. Op 11 juni vond er een grote crash plaats tijdens de autorace op Circuit de la Sarthe in Frankrijk. Hierbij vlogen grote stukken puin de menigte in waarbij 83 toeschouwers en de Franse coureur Pierre Levegh omkwamen. Het ongeluk telde ook nog eens 180 gewonden.
Tijdens het Wereld Kampioenschap Coureurs van 1958 vond er een ontzettend Brits succes plaats met overwinningen van Mike Hawthorn, Kim Clark, Jackie Stewart, John Surtees, Jack Brabham, Denny Hulme en Graham Hill. Dit kwam mede door de komst van Colin Chapman die als ontwerper en later als de oprichter van Team Lotus Formule 1 toetrad. Hier begon de dominantie van de British Racing Green. Zij wonnen in totaal 12 wereldtitels tussen 1962 en 1973. Mike Hawthorn reed met Ferrari en won het Kampioenschap in 1958. De meest iconische raceauto in die tijd was de Britse Racing Green Lotus die je kon herkennen aan een revolutionair chassis van aluminiumplaat in plaats van het traditionele space frame ontwerp.
Innovatie werd ook geĂŻntroduceerd door Cooper die de motor naar het midden van de auto verplaatste. In 1959 bewees Jack Brabham dat deze wijziging een winnaar was door het wereldkampioenschap in 1959, 1960 en 1966 te winnen. Tegen 1961 hadden alle raceautoâs de motor in het midden van de auto.
Andere introducties waren bijvoorbeeld vleugels in 1968. Er waren ook andere ontwikkelingen in het kader van veiligheid zoals âde monocoqueâ, âde head and neck support systemâ en âde Haloâ. De Lotus wagens waren ook de eerste die reclame op hun autoâs hadden tijdens races. In 1968 schilderden ze de kleuren van âImperial Tobaccoâ op hun auto, dit was het begin van sponsoring in de autoracesport. In 1977 ontstond een weer een nieuw concept met de komst van de eerste âwingcarâ. Hierbij werden de bodemplaat en zijpontons geprofileerd waardoor er onderaan de wagen een onderdruk ontstond. Hierdoor konden de autoâs met een enorme snelheid door de bochten vliegen, veel sneller dan de andere raceautoâs. Tijdens het 1978 seizoen was de Lotus auto onverslaanbaar en in 1979 volgden alle andere teams hun voorbeeld van de wingcar.
Bernie Ecclestone werd in 1978 president van het FOCA (Formula One Constructors Association). Met de komst van de formatie van FISA (Federacion Internationale du Sport Automobile) in 1979 kwam er een rivaliteitsoorlog tussen deze 2 organisaties. Het probleem tussen de twee organisaties was de opbrengst van de televisierechten en de technische regulering. In 1981 kwamen ze tot een akkoord om de macht te delen, zoals gestipuleerd in het âConcorde Agreementâ. FISA behield de controle over de sportieve en technische aspecten en FOCA de televisierechten.
Naarmate de tijd werden de autoâs telkens sneller en zagen ze er gelikter uit. Met de komst van aerodynamica, turbomotors en wingcars werd de veiligheid een punt van grote zorg aangezien de snelheid en het vermogen van de autoâs omhoog schoot door deze innovaties. Bovendien werden ook de kosten een stuk hoger. In 1983 verbood FISA aerodynamica die de auto aan de weg vastzoog. Het jaar daarop werd in de regelgeving te brandstoftank verkleind. In 1987 werd er ook een maximale toegestane turbodruk ingesteld van 4,0 bar waarbij het vermogen op 1100 pk kwam te zitten. En in 1989 werden turboladers definitief verboden.
In de jaren â80 domineerde McLaren en Williams vooral in Formule 1. McLaren en Williams wonnen ieder een totaal van 16 wereldkampioenschappen. McLaren won met Porsche, Honda en Mercedes Benz en Williams met Ford, Honda en Renault. Ook kende Formule 1 grote rivaliteiten tussen de racers. Met name Ayrton Senna en Alain Prost die van 1988 tot 1993 doorging totdat Prost stopte met racen en met pensioen ging. Helaas is Senna overleden tijdens de Grand Prix van San Marino in 1994. Tijdens diezelfde wedstrijd is ook Roland Ratzenburger omgekomen. Een veiligheidswijziging die door deze tragische ongelukken is doorgevoerd was het invoeren van de gegroefde banden in plaats van gladde banden.
Sinds 1983 domineerde raceteams zoals Williams, McLaren en Benetton de Formule 1 wedstrijden. De motoren werden geleverd door autofabrikanten als Honda, Renault, Ford en Mercedes Benz. Maar vanaf 2000 keerden voor het eerst sinds 1985 fabrikanten terug als raceteams. Ford nam deel onder de naam Jaguar Racing. Ondanks het grote budget van de fabrieksteams hadden de meeste niet erg veel succes. Ford hield na 4 jaar racen op en verkocht het team aan Red-Bull. Toyota, ook al hadden ze het grootste budget van iedereen, heeft helaas nooit als eerste de finish gehaald en kwam nooit verder dan de vierde plaats. Met de kredietcrisis in 2007 in de VS ondervond Formule 1 de gevolgen. Hierdoor verlengden sponsoren hun contracten niet of werden ze zelfs ontbonden. Als gevolg hiervan stopte Honda in 2008 en volgde Toyota snel op in 2009.
In 2013 heeft Lewis Hamilton als jongste coureur ooit het wereldkampioenschap gewonnen, op een leeftijd van 23 jaar oud. Tussen 2014 en 2019 heeft hij nog eens 6 wereldtitels daaraan toegevoegd.
Recente winnaars van Formule 1
In 2021 heeft Max Verstappen Formule 1 gewonnen met team Red Bull. Hij is de zoon van voormalig F1 coureur Jos Verstappen. Hij was 24 jaar oud toen hij Formule 1 won in Abu Dhabi met 22 seconden verschil met zijn tegenstander Lewis Hamilton.
Bij wedden op Formule 1 zijn er ontelbaar veel mogelijkheden om in te zetten. De meest voorkomende sportweddenschappen in de F1 zijn: Pole position, snelste rondetijd, Top 6, Podium wedden (Top 3), Race winnaar, WK constructeurs, kwalificatie en meeste races gewonnen in het Grand Prix seizoen.Â
Om een goede voorspelling te maken voor een sportweddenschap in de Formule 1, is het belangrijk dat je kijkt naar meerdere factoren. Zoals de statistieken, weersomstandigheden van de F1 Grand Prix, vorm van de coureur, snelheid van de auto, hoe het circuit eruitziet en meer. Ook is het raadzaam om de voorbeschouwingen te bekijken, waar je veel informatie uit kan halen voor de te voorspellen F1 uitslag.
Je kan wedden op Max Verstappen bij de bookmakers met Nederlandse goklicentie. De beste bookmakers voor wedden op Formule 1 vind je in ons gokoverzicht, zoals Toto, Circus Sport, bet365, Holland Casino, Unibet Nederland en TOTO.
De hoogste odds voor wedden op F1 verschillen per bookmaker. Het is daarom slim om te kijken wat de bookmakers voor quoteringen hebben. Omdat wedden op F1 populair is, zijn er ook van promoties en bonussen te vinden voor de sportweddenschappen.Â
Wanneer een coureur uitvalt waar je een F1 weddenschap op hebt gezet is het tijdstip afhankelijk of je sportsbet nog meetelt. Wanneer een coureur 90% om meer van de race-afstand heeft afgelegd, dan wordt deze nog meegenomen in de officiĂŤle F1 uitslag voor het wedden op Formule 1. Ook een head-to-head weddenschap kan je nog winnen als de andere coureur uitvalt en niet geklasseerd wordt.