Wedden op sport is een van de populairste vormen van gokken in Nederland. Nederlanders houden immers van sport. Niet alleen staan we bekend om ons voetbalspel, maar ook andere sporten zoals, onder andere, tennis, golf, gymnastiek, hockey, ijsschaatsen, volleybal, Formule 1 en nog veel meer, zijn sporten waar we goed in zijn in Nederland. 

Maar daar blijft het niet bij. Dat zijn enkele sporten waar wij Nederlanders goed in zijn, maar we houden ook van een wedje op andere sporten. Basketbal, rugby, MMA, paardenrennen, eSports, American Football; het zijn allemaal sporten waar in Nederland veel op gewed wordt. 

Het aanbod van sportweddenschappen is eindeloos. Wil jij alles weten over wedden op sport in Nederland? Lees dan hier waar je legaal kan wedden op sport in Nederland. Bij welke legale offline bookmaker je terecht kan, én bij welke legale online aanbieders je sportweddenschappen kan afsluiten. Wie de beste bookmakers zijn, wat voor wedopties ze aanbieden en op welke evenementen je zoal kan wedden. 

Als jij wilt weten waar je in Nederland veilig kan wedden op sport, dan ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen je alles wat je moet weten om bij de beste bookmakers, met de beste odds, oftewel de beste quoteringen, te spelen.

De populairste sport om op te wedden in Nederland

De meest populaire sport om op te wedden is zonder twijfel voetbal. Voetbal zit in ons bloed in Nederland. We hebben een geweldige internationale reputatie wanneer het op voetbal aankomt, denk maar aan historische Nederlandse topspelers zoals Marco van Basten, Dennis Bergkamp, de broers Frank en Ronald de Boer, Frank Rijkaard, Edgar Davids, Patrick Kluivert, Edwin van der Sar, Clarence Seedorf, Nigel de Jong, Wesley Sneijder, en bekendst van allen, Nederlands voetbalheld Johan Cruijff. Zo was het Cruijff’s team bij Ajax, onder coach Rinus Michels, die totaalvoetbal uitvond. Een nieuwe manier van voetbal spelen die de sport op internationaal niveau beïnvloedde en voor altijd veranderde. Wereldwijd werd de fluïde manier van spelen, die deze strategie behelst, overgenomen. Cruijff bracht het Nederlandse elftal naar het Wereldkampioenschap in 1974. Desondanks het verlies tegen West-Duitsland (2-1), werden harten over de hele wereld gewonnen werden voor de Nederlandse speelstijl. 

Waar kan ik legaal wedden op sport in Nederland

In Nederland kan je al sinds 1956 wedden op voetbal bij de Nederlandse bookmaker TOTO. Daar de focus van TOTO in aanzet op voetbal lag, is sinds de jaren ’50 het aanbod aanzienlijk gegroeid. 

TOTO was tevens voor de ingang van de nieuwe Wet Kansspelen op Afstand de enige legale aanbieder van sportweddenschappen in Nederland. Sinds 1 oktober 2021 - met de invoering van de Wet Kansspelen op Afstand - zijn er ook andere online aanbieders bijgekomen met een Ksa vergunning om zowel casino als sportweddenschappen aan te bieden aan Nederlandse spelers. Het aanbod aan online bookmakers in Nederland is dus ontzettend gegroeid.

Merendeel van de online aanbieders in Nederland bieden ook een sportsbook.

Wat zijn online sportweddenschappen?

Sportweddenschappen bestaan al zolang als sport zelf. Een recentere ontwikkeling echter is online sportweddenschappen. Tegenwoordig kan je makkelijk een sportweddenschap afsluiten bij jouw bookmaker van keuze, vanuit het gemak van je eigen huis. Het enige dat je nodig hebt is een internetverbinding en natuurlijk moet je 18+ zijn. 

Ook wordt wedden op sport telkens populairder in Nederland. Het aanbod aan sporten waar je op kan wedden wordt steeds groter, de evenementen telkens meer, en de soorten weddenschappen waar je uit kan kiezen heeft telkens meer variatie.

Een online sportweddenschap – zoals de naam al verklapt – is een weddenschap op een sportwedstrijd, match, race of evenement die je afsluit bij een online bookmaker. Het doel van een sportweddenschap is het correct voorspellen van een bepaalde uitkomst, of een bepaald aspect van het evenement, en als je deze juist voorspelt maak je winst over je inzet. 

Zoals al eerder benoemd kan je ook terecht bij de landgebonden aanbieder TOTO om sportweddenschappen af te sluiten. Maar online heb je wel meer aanbod en kan je op elk moment van de dag een wedje plaatsen. 

Wat is een bookmaker?

De bookmaker is de aanbieder van de sportweddenschappen. Van origine komt het woord bookmaker uit Engeland. Ook wordt de verstrekker van sportweddenschappen afgekort ‘bookie’ genoemd. De allereerste bookmakers kwamen van oorsprong uit de paardensport en de hondenrennen. Inmiddels kan je op tal van verschillende sporten wedden, zowel online als offline.

Bookmakers bepalen de odds, oftewel wedquoteringen, bij een weddenschap. Deze wedquoteringen worden verschillend vastgesteld om het risico van de bookmaker in te perken. Stel je namelijk voor dat veel wedders op hetzelfde team wedden en de uitslag in het gokkers voordeel is. Dan kan de bookmaker veel geld verliezen. De bookmakers moeten hun ‘boek’ dus in balans houden door verschillende wedquoteringen te geven.

Hoe bepaalt de bookie zijn quoteringen?

De bookmaker maakt de quoteringen op zo een manier dat alle mogelijke uitkomsten zo aantrekkelijk mogelijk zijn voor de gokker. Wed je op de zogenaamde underdog, dan krijg je een betere quotering, wed je op de favoriet dan krijg je een minder goede quotering. Met andere woorden. Zet je in op bijvoorbeeld het paard, of het voetbalteam die favoriet is om te winnen dan zul je minder winst maken als dit paard of team ook daadwerkelijk wint, dan als als je inzet op de minder favoriete partij en deze partij wint. Wanneer de underdog namelijk wint, win jij ook meer keer je inzet terug, omdat je tegen de odds in hebt gewed. Met andere woorden, je hebt gewed op een uitkomst die niet zo waarschijnlijk was, en wanneer deze voorspelling dan wel uitkomt, win je meer dan wanneer je op de waarschijnlijke, oftewel favoriete, winnaar had gewed. Door op deze manier quoteringen vast te stellen, zorgt de bookmaker ervoor dat mensen gespreid inzetten en kan de bookmaker zijn ‘boek’ goed balanceren.

Geschiedenis van de bookmaker

Wedden is zo oud als de weg naar Rome. Zelfs voordat geld was uitgevonden deden mensen al aan gokken. Je kan dan ook werkelijk op alles wedden, de Oscars, politieke verkiezingen, curling, de Olympische spelen. De opties zijn eindeloos en bestrijken werkelijk alle kanten van ons culturele leven. Vanouds waren de weddenschappen simpele weddenschappen, je wed op een van de twee uitkomsten, bijvoorbeeld x team wint of x team verliest. In de geschiedenis werd op deze manier ook gewed op bijvoorbeeld de civiele oorlog in Engeland. Bijvoorbeeld, de Roundheads winnen de oorlog, of de Cavaliers winnen de oorlog. Wedquoteringen werden niet of nauwelijks toegepast in deze tijd. Dit is uiteraard geen enkel probleem wanneer de kans van de uitkomst aan beide zijden gelijk is. Maar het is eigenlijk bijna nooit zo dat niet een van de twee partijen een bepaald voordeel heeft, of om de een of andere reden meer waarschijnlijkheid van winnen heeft. 

Paardenrennen en het begin van quoteringen

In de jaren 1700 was paardenrennen aan het winnen aan populariteit in de middenklasse van het VK. Harry Ogden, een bookmaker, had in 1790 een stand in Newmarket Heath, nabij de paarden track, en verkocht van daaruit weddenschappen. In plaats van alle paarden op gelijke voet te zetten, realiseerde hij zich dat sommige paarden beter waren dan anderen, en dat sommige paarden dus meer kans hadden om te winnen. Op basis van deze informatie paste hij zijn wedquoteringen aan. Dit bood gokkers de optie om voor het eerst, om tactisch te spelen. Of je wed op een favoriet en sluit dus een minder riskante weddenschap af met kans op kleinere winsten. Of je wed op een underdog en sluit dus een meer riskante weddenschap af met kans op grotere winsten. Ogden berekende ook een winstmarge in zijn boek. Bijvoorbeeld, op een paard dat 12/1 kansen had om te winnen stelde hij vast op odds van 10/1. Op deze manier dekte hij zichzelf in met een winstmarge. Sindsdien is het spel niet veranderd en werden wedquoteringen de norm. Wel is de markt aanzienlijk gegroeid sindsdien en hebben we talloze meer sporten en evenementen waarop gewed kan worden, en talloze wedopties. Wedden vindt tegenwoordig ook niet alleen offline plaats, maar ook online en zelfs live wedden is een optie! Zo kan je wedstrijden of matches streamen via je computer, tablet of telefoon, en live, terwijl er gespeeld wordt, nog weddenschappen plaatsen en laten uitbetalen. 

Wat zijn wedquoteringen?

Quoteringen, oftewel noteringen, bij sportweddenschappen is de factor die de bookmaker bepaalt waarmee je inzet vermenigvuldigt wordt (als je voorspelling klopt). Als je bijvoorbeeld op meerdere wedstrijden wed in 1 weddenschap dan vermenigvuldig je alle quoteringen en je inzet om je mogelijke winst uit te rekenen.

Hoe werken quoteringen precies?

Laten we het concreet maken met het voorbeeld van een munt opgooien. Een munt kan of kop of munt zijn. De kans op beide uitkomsten is dus gelijk aan elkaar - 50:50. Als de speler €1 inzet, en de bookmaker €2 uitbetaalt dan wint noch verliest de bookmaker, hij draait gewoon quitte. Het is dus niet lucratief om deze uitbetaling aan te bieden. 

Dus, stel dat de bookmaker €1.75 uitkeert als je wint. Als je verliest ben je je inzet kwijt, als je wint krijg je €1.75. Maar wanneer de bookmaker deze weddenschap x aantal keer herhaalt, dan maakt de hij theoretisch gezien elke keer €0.0125 winst. Als deze weddenschap dus 100.000x herhaald wordt, dan wint de bookmaker theoretisch gesproken €12.500. 

De makkelijkste manier om bij een wedquoteringen te berekenen hoeveel de bookmaker is eraan overhoudt is als volgt. Je deelt de odds door 1 en telt de uitkomsten bij elkaar op. Bijvoorbeeld, pak de volgende wedquoteringen: 1,6 - 3,2 - 12,5

1 / 1,6 = 0.625

1 / 3,2 = 0.3125

1 / 12,5 = 0.08

= 1.0175

Wat is odds ratio?

Bij voetbalwedstrijden zijn er drie mogelijke uitkomsten: of het thuisteam wint, of het uitteam wint, of er is sprake van gelijkspel. Wanneer de bookmaker dus een quotering vaststelt moet hij inschatten hoeveel weddenschappen, oftewel hoeveel inzet, op elke van deze mogelijke uitkomsten geplaatst zal worden. Als de bookmaker goed voorspelt dan wint hij hoe dan ook. Dit heet de inzetverhouding. 

Decimale, fractionele, Amerikaanse en Engelse quoteringen

In de meeste Europese landen worden decimale quoteringen gehanteerd. Cijfers zoals 2.5 en 3.68 bijvoorbeeld, of zoals wij die in Nederland schrijven 2,5 en 3,68. Met een komma dus in plaats van een punt. Maar ze werken hetzelfde. 

De Britten echter gebruiken zogenaamde fractionele quoteringen, wat betekent dat ze de quoteringen weergeven als een breuk, bijvoorbeeld 3/ 5 waar 3 voor de verwachte winst staat en 5 de ingelegde eenheid representeert. Als je dus 50 pond wed in Engeland op een weddenschap met odds van 3/ 5 dan bereken je als volgt je winst:

50 euro (inzet) / cijfer achter de breuk (5) = 10

10 (uitkomst) x 3 (cijfer voor de breuk) = 30 (potentiële winst)

In Nederland zit je eigen inzet dus al in de uitbetaling inbegrepen. Bij fractionele odds wordt de winst berekend. Achter de breuk staat de inzet, voor de streep staat je winst. Zo betekent 3/ 5 dus, dat je bij €5 inzet, € 3 winst hebt en een totale uitbetaling van €8 ontvangt. Of 10/1 betekent dat je bij €1 inzet, €10 winst maakt en een totale uitbetaling van €11 ontvangt. De laatste is dus een voorbeeld van een underdog: slechtere kansen op winst maar grotere winsten als je voorspelling klopt.

Amerikaanse quoteringen worden weergegeven met plus en mingetallen. Bijvoorbeeld -125 betekent dat er een inzet van 100 nodig is om een winst te maken van 125 dollar. Het mingetal betekent dat bookmakers verwachten dat het team de wedstrijd gaat winnen.

Als je op een team wed waar de quotering met een plusteken wordt aangegeven dan wed je op de underdog. Bijvoorbeeld een quotering van +225 betekent dat je 100 dollar moet inzetten om 225 te kunnen winnen. Dat gebeurt alleen als de underdog de wedstrijd wint uiteraard.

Hoe verdient een bookmaker?

Het maakt een bookmaker weinig uit waar je op in zet want ze creëren hun wedquoteringen altijd op zo een manier dat er een winstmarge in berekend zit voor hen. Als ze dit niet zouden doen zo het immers geen lucratieve business zijn voor hen.

Wanneer veel gokkers plots inzetten op een bepaald team, oftewel velen sluiten dezelfde weddenschap af, dan past de bookmaker de uitkering op die weddenschap aan om deze minder aantrekkelijk te maken, en een andere weddenschap zullen ze dan aantrekkelijker maken door de quotering oftewel uitbetaling iets te verhogen. Op deze manier balanceren ze hun boek goed.

Simpel uitgelegd verdient een bookmaker natuurlijk wanneer er meer geld binnenkomt dan eruit gaat. Met andere woorden, wanneer hij meer weddenschappen afsluit waar de speler niet wint, dan de hoeveelheid uitbetalingen die hij moet maken aan de winnende weddenschappen die hij heeft afgesloten.

Hoe bepaalt een bookmaker zijn quoteringen?

Hoe een quotering vastgesteld wordt hangt af van de waarschijnlijkheid dat deze uitkomt. Vandaar dat je dus meer kan verdienen als je inzet op een onwaarschijnlijke uitkomst in tegenstelling tot minder winst die je maakt bij de waarschijnlijke, oftewel verwachte, uitkomst.

De quoteringen worden bepaald op basis van bekende factoren zoals de resultaten die in het verleden behaalt zijn, blessures en schorsingen en stand op de ranglijst. Op deze manier schat de bookmaker de waarschijnlijkheid van elke uitkomst in.

Het woord ‘inschatten’ is eigenlijk niet helemaal correct. Er speelt namelijk een enorme analyse van statistieken plaats op basis waarvan de odds vastgesteld worden. Er wordt dus echt zo goed en zo kwaad mogelijk berekent wat de mogelijke uitkomsten zullen zijn. Dit wordt gedaan door zogenaamde odds compilers. Dit zijn sportexperts die al hun kennis loslaten op het bereken van de mogelijke uitkomsten middels allerlei computermodellen en andere meespelende factoren.

Quoteringen kunnen fluctueren

De quotering kan ook gaandeweg veranderen. Wijzigingen van de quoteringen kunnen plaatsvinden wanneer er bepaalde beïnvloedende factoren plaatsvinden die de odds verschuiven. Bijvoorbeeld, de beste speler van het team raakt geblesseerd en kan niet meer spelen. Dit betekent dat het team nu minder waarschijnlijk is om te winnen want ze missen hun beste speler. De belangrijkste reden voor het aanpassen van quoteringen is echter wanneer veel gokkers inzetten op dezelfde weddenschap, dan zal de quotering altijd dalen. 

Waar kan je het beste wedden op sport in Nederland?

In Nederland zijn er 5 online aanbieders van sportweddenschappen. Hoe je een keuze maakt tussen deze bookies is een analyse op zich. Uiteraard is het altijd voordelig om te kijken naar bonussen die aangeboden worden en boosts op bepaalde wedstrijden of bepaalde weddenschappen. Deze kunnen je een voordeel geven, of je winsten vergroten als je de correcte voorspellingen maakt.

Sommige bookmakers bieden simpelweg betere odds dan andere, maar deze zullen nooit enorm veel verschillen. Hooguit is het verschil in quoteringen tussen de verschillende aanbieders 0.05.

Een aanbieder van goede odds vinden wij BetCity.nl en bet365.

Andere aanbieders zijn de, van origine Belgische aanbieder van sportweddenschappen, Bingoal, Holland Casino Online die met ingang van oktober ook een sportsbook aanbiedt, en uiteraard de alom bekende TOTO.

Pre-match wedden op sport

Sportweddenschappen staan vaak al dagen voor aanvang van een wedstrijd online. Je kan dus inzetten plaatsen vanaf het moment dat ze online staan tot aan het moment dat de wedstrijd begint. De quoteringen van deze weddenschappen veranderen meestal niet of minimaal. Enkel wanneer er in aanloop naar de wedstrijd iets significant gebeurd, zoals de beste speler van het team raakt geblesseerd, dan kan de quotering wel eens aangepast worden. Dit heeft immers direct invloed op de winkansen. Als je echter als speler al je inzet hebt geplaatst voordat de quoteringen aangepast werden, dan verandert er voor jouw odds niks. Je quotering kan dus niet met terugwerkende kracht aangepast worden. Zodra de wedstrijd begint, mag er niets meer veranderen aan de weddenschap. Jij mag niet meer inzetten en de bookmaker mag de quoteringen niet meer aanpassen.  

Live wedden op sport

Live wedden daarentegen werkt heel anders, daar heb je te maken met constant fluctuerende quoteringen. Je live streamt de wedstrijd en zet sluit tijdens de wedstrijd weddenschappen af. De bookies houden het verloop van de wedstrijd ook nauw in de gaten en passen de quoteringen hier op aan. De kunst is dus om op het juiste moment in te zetten bij live wedden. 

Een goede strategie bij live wedden is bekijken welke spelers het goed doen en wie de meeste kansen creëert. Feitelijk doe je je eigen statische analyse op basis van wat er gebeurt in de wedstrijd, net zoals de bookmaker. De truc is om voordat de bookmaker een bepaalde trend doorheeft en de quoteringen verlaagt, hem voor te zijn en je inzet te plaatsen alvorens de quoteringen aangepast worden.