Krasloten in Nederland is niet nieuw. Al geringe tijd zijn krasloten populair als een klein, snel en vooral toegankelijk kansspel. De instructies per kraslot zijn anders maar ze hebben altijd dezelfde insteek. 

Geschiedenis van het kraslot

Krasloten zijn relatief nieuw in de spelletjes wereld. In 1974 bedacht de Amerikaan John Koza het kraslot. Al snel werd het populair bij loterijen en sindsdien zijn ze wereldwijd te vinden. 

Het fijne aan een kraslot is dat je gelijk weet of je gewonnen hebt na het krassen in tegenstelling tot andere loterijen waar je soms een week of langer moet wachten. Indertijd moesten spelers alsnog hun schoenen aantrekken om een kraslot te kopen of winst te innen. Dit is in de jaren ’90 veranderd door de komst van het online kraslot. Bij de online versie moet je natuurlijk niet krassen. De prijzen zijn over het algemeen ook hoger dan de papieren krasloten, omdat er minder kosten aan verbonden zijn. 

Je kunt krasloten in Nederland kopen in fysieke winkels zoals de Primera, Bruna of in een tankstation. Tegenwoordig kan je online je kraslot kopen op de officiële website van de Nederlandse Loterij of van andere legale bedrijven die een licentie hebben gekregen van de Ksa. 

Krasloten zijn best vanzelfsprekend. Je koopt namelijk een lotje, je leest de instructies en krassen maar. Dan moet je kijken of je gewonnen hebt. Zo simpel is het dus! Om je prijs ook echt te innen moet je het kraslot wel laten scannen in de winkel. 

Verschillen soorten fysieke krasloten

Over het algemeen hebben krasloten 3 spelvormen. 

 1. Winnend symbol (match jouw symbolen met de winnende symbolen) 
 2. Vind drie gelijke bedragen 
 3. Winnend nummer (match jouw nummer met de winnende nummers)

Krasloten maken deel uit van de instantloterij. Hiermee wordt bedoeld dat het resultaat gelijk na het krassen bekend is, daarom dus ‘instantloterij’.  De prijsbepaling van de winnende loten wordt voor aanvang van de uitgave bepaald. Bij de drukker die krasloten print is van tevoren al bepaald welke loten winnend zijn en welke niet. De hoofdprijs van krasloten wordt op dezelfde manier verwerkt in de loterij. De drukker zorgt ervoor dat de loten verdeeld zijn over de oplage, zodat op deze manier er niet kort na elkaar gewonnen kan worden. 

Krasloten maakt deel uit van de Nederlandse Loterij. Sinds het ingaan van de nieuwe regelgeving op 1 oktober 2021 mogen meerdere instanties legaal krasloten verkopen. Een paar van deze bedrijven zijn; Betsson Scratch, Bets10 en ScratchWinnings.  

Is een kraslot eigenlijk de moeite waard? En wat zijn werkelijk je winkansen? Hieronder leggen we in het kort uit hoe elk Kraslotje werkt, wat je ervoor moet betalen en wat je kans op winnen is.  Uiteraard zijn er honderden types Krasloten. Daarom bespreken we eerst alle Krasloten die via de Nederlandse Loterij verkocht worden. 

 • 1 Jaar lang

Als je op dit Kraslot het WIN symbool één keer vindt onder de kras laag, dan win je 1 jaar lang €150 per dag. 

De kans op winnen is 1:4,32. De oplage van dit Kraslot bedraagt 1.750.000 lotjes á €2 per lot. 

 • 100x Cash

Met dit Kraslot heb je kans om prijzen te winnen van €20 tot en met €250.000 netto! Bovendien kun je de prijs vermenigvuldigen met 5, 10, 20, 50 of zelfs 100 keer indien je één van deze ziet staan onder de kras laag. 

De kans op winnen is 1:3,3. De oplage van dit Kraslot bedraagt 800.000 lotjes á €20 per lot. 

 • 24 Karaat Cash

Bij dit Kraslot moet je eerst de Winnende Nummers wegkrassen. Is één van je nummers gelijk aan één van de Winnende Nummers dan wint je de prijs onder het gelijke nummer. Vind je 1 keer ‘24KRT CASH’ symbool dan win je alle 16 bedragen onder de kraslaag opgeteld. Let hierop, je wint niet jouw nummers maar de prijzen met een euroteken ervoor. 

Je maakt met dit Kraslot kans op €100.000 en de kans om iets te winnen is 1:3,9. De oplage van dit Kraslot bedraagt 1.000.000 lotjes á €5 per lot. 

 • 50x Cash

Kras eerst de Winnende Nummers, vervolgens je eigen nummers. Komen één of meer van deze nummers overeen dan win je de prijs onder het gelijke nummer.  Zijn er meerdere nummers gelijk dan win je de bedragen bij elkaar opgeteld. Bovendien kun je de prijs vermenigvuldigen indien je één van de volgende symbolen vindt; 2x, 5x, 10x, 20x of 50X.  

De hoofdprijs van dit Kraslot is €50.000 en de kans op winnen is 1:3,6. 

 • 7Klapper 

Kras het hele vlak open, inclusief je ‘extra kans’. Je wint een prijs als de drie gelijke bedragen onder de kras laag staan. Vind je het €7 symbool, dan win je €7. Vind je het ‘GRATIS’ symbool dan win je een gratis Kraslot t.w.v. €1,5. 

De hoofdprijs van dit Kraslot is €50.000 en de kans op winnen is 1:4,59. 

De oplage van dit Kraslot bedraagt 4.200.000 lotjes á €1,5 per lot. 

 • December Kalender €5/€10

Kras elke dag een vakje open in de maand December. Onder elk krasvakje vind je een symbool, met uitzondering van de vakken 1 t/m 6 die een extra spel betekenen. Op dag 5, 25, 26 en 31 vind je naast het symbool ook een feestdag spel. In elk feestdag spel vind je 4 bedragen. Als je twee gelijke bedragen vindt in het extra spel dan win je dat bedrag. Hetzelfde geldt voor het ‘extra spel’. De symbolen die je achter een krasvak vindt zijn bijvoorbeeld een kerstman, sneeuwpop, ster, slee, kaars, schaats of bel. 

De hoofdprijs voor het €5 lotje is €100.000 of €200.000 voor het €10 lotje. De kans op winnen voor het €5 lotje is 1:2,1 of voor het €10 lotje is de kans 1:2. 

De oplage van het Kraslot (€5) bedraagt 1.400.000 lotjes en het €10 Kraslot bedraagt 3.600.000 lotjes. 

 • Dubbelop

Kras eerst de winnende nummers, vervolgens je eigen nummers. Komen één of meer van deze nummers overeen dan win je de prijs onder het gelijke nummer.  Zijn er meerdere nummers gelijk dan win je de bedragen bij elkaar opgeteld. 

Staan er drie gelijke bedragen onder je nummers dan win je dat bedrag eenmaal. 

De hoofdprijs van dit Kraslot is €100.000, waar je tweemaal kans op maakt. De kans op winnen is 1:3,88. 

De oplage van dit Kraslot bedraagt 750.000 lotjes á €5 per lot. 

 • Flappen Krassen Extra

Vind je onder de kraslaag drie gelijke bedragen dan win je dat bedrag vermenigvuldigd met het getal dat je onder het krasvakje “Factor X’ vindt. Vind je het gratis symbool dan krijgt je een gratis Kraslotje t.w.v. €2. 

De hoofdprijs van dit Kraslot is €75.000 en de kans om iets te winnen is 1:3,92. 

De oplage van dit Kraslot bedraagt 3.000.000 lotjes á €2 per lot. 

 • Geluksmunten

Kras eerst je eigen munten open. Vervolgens kras je uitsluitend deze munten in het muntenrooster. Kras je een volledige horizontale of verticale rij open, dan win je de prijs in het verlengde van die rij. Kras je meerdere rijen open? Dan win je de prijzen in het verlengde van deze rijen opgeteld. Onder PRIJS kun je zien wat je gewonnen hebt. 

De hoofdprijs van dit Kraslot is €100.000 en de kans om iets te winnen is 1:3,86. 

De oplage van dit Kraslot bedraagt 4.080.000 lotjes á €1 per lot. 

 • Half miljoen 

Kras de winnende nummers open, en dan jouw nummers. Komen één van de nummers overeen, dan win je de prijs onder het gelijke nummer. Zijn er meerdere nummers gelijk, dan win je die bij elkaar opgeteld. 

De hoofdprijs van dit Kraslot is €500.000 en de kans om iets te winnen is 1:3,86. 

De oplage van dit Kraslot bedraagt 1.000.000 lotjes á €10 per lot. 

 • Klavertje 4

Kras de geluk klaver open en vervolgens jouw klavers. Komen één van deze klavers overeen dan win je de prijs onder het gelijke symbool. Zijn er meerdere klavers gelijk dan win je de prijzen bij elkaar opgeteld. Vind je 1x het symbool, dan win je een kraslot ter waarde van €1. 

De voorkomende symbolen zijn bijvoorbeeld; het cijfer zeven, hart, diamant, paddenstoel, biljet en munten.  

De hoofdprijs van dit Kraslot is €25.000 en de kans om iets te winnen is 1:4,88. 

De oplage van dit Kraslot bedraagt 4.080.000 lotjes á €1 per lot. 

 • Magenta 7s

Kras elke rij open. Als je onder de kras laag in één rij drie gelijke symbolen vindt, dan win je de prijs in het verlengde van die rij. Vind je in het speelveld meerdere gelijke symbolen? Kijk dan naar de toegevoegde legenda om te zien wat je hebt gewonnen. 

De voorkomende symbolen zijn bijvoorbeeld; golf, tas, ketting, champagne, horloge en armband.  

De hoofdprijs van dit Kraslot is €30.000 en de kans om iets te winnen is 1:3,86. 

De oplage van dit Kraslot bedraagt 500.000 lotjes á €3 per lot. 

 • Miljoen 

Kras het €20 vakje open. Mocht je twee gelijke symbolen vinden dan win je €20. 

Kras het €40 vakje open. Mocht je twee gelijke symbolen vinden dan win je €40. 

Kras het €100 vakje open. Mocht je twee gelijke symbolen vinden dan win je €100. 

Komen één van de nummers overeen, dan win je de prijs onder het gelijke nummer. Zijn er meerdere nummers gelijk, dan win je die bij elkaar opgeteld. 

De hoofdprijs van dit Kraslot is €1.000.000 en de kans om iets te winnen is 1:3,43. De oplage van dit Kraslot bedraagt 800.000 lotjes á €20 per lot. 

 • Schatrijk (Chinese thema)

Kras de winnende nummers open en dan je eigen nummers. Komen één van de nummers overeen, dan win je de prijs onder het gelijke nummer. Zijn er meerdere nummers gelijk, dan win je die bij elkaar opgeteld. 

Mocht je het symbool onder de kras laag vinden dan win je alle prijzen onder de kras laag bij elkaar opgeteld. 

De hoofdprijs van dit Kraslot is €15.000 en de kans om iets te winnen is 1:3,95. 

De oplage van dit Kraslot bedraagt 300.000 lotjes á €3 per lot. 

 • Schatrijk (Grieks thema)

Kras de winnende nummers open en dan je eigen nummers. Komen één van de nummers overeen, dan win je de prijs onder het gelijke nummer. Zijn er meerdere nummers gelijk, dan win je die bij elkaar opgeteld. 

Mocht je het symbool onder de kras laag vinden dan win je alle prijzen onder de kras laag bij elkaar opgeteld. 

De hoofdprijs van dit Kraslot is €15.000 en de kans om iets te winnen is 1:3,95. 

De oplage van dit Kraslot bedraagt 300.000 lotjes á €3 per lot. 

 • Win €50 of €100

Kras de winnende nummers open en dan je eigen nummers. Komen één van de nummers overeen, dan win je de prijs onder het gelijke nummer.

De hoofdprijs van dit Kraslot is €50 of €100 en de kans om iets te winnen is 1:9,17. De oplage van dit Kraslot bedraagt 500.000 lotjes á €10 per lot. 

 • Zilvervloot

Kras eerst jouw coördinaten open. Kras vervolgens uitsluitend deze coördinaten open op het ‘speelveld’. Kras je met jouw coördinaten een volledig symbool volgens de legenda, dan win je de prijs onder het gelijke symbool. Eenmaal je de PRIJS wegkrast kun je zien wat je gewonnen hebt. Let op: het volledige symbool kan verdeeld zijn over meerdere vakjes op het speelveld. 

De hoofdprijs van dit Kraslot is €50.000 en de kans om iets te winnen is 1:3,95. 

De oplage van dit Kraslot bedraagt 500.000 lotjes á €5 per lot. 

Online krasloten in Nederland

Tegenwoordig kan je ook online krasloten spelen, oftewel virtuele krasloten. Normaliter bieden online casino tegenwoordig ook virtuele krasloten. In het Engels heten ze ‘Scratch Cards'. Spelontwikkelaars zoals Microgaming en NETent maken online krasloten-spellen. Bij meeste spellen kan je al vanaf €0,10 spelen en de maximale inzet is meestal €10,-.

In principe werken virtuele krasloten op dezelfde manier als de fysieke soort. Je moet de juiste combinatie zien te vinden. Dit spel ook online behelst enkel puur geluk en er komt geen strategie bij te kijken, zoals bij andere kansspelen weleens het geval is. In de online versie moet je meestal 3 gelijke symbolen wegkrassen om te winnen. Vaak kan je prijzen winnen van 0.5x tot 250x je inzet. 

De virtuele versie van krasloten hebben een veel hoger uitbetalingspercentage dan de fysieke krasloten. Online is het uitbetalingspercentage is ongeveer 90% ten opzichte van 60% met het fysieke kraslot.

Wat maakt een kraslot spannend? 

De spanning van een kraslot is zeer vluchtig. Het moment van krassen en directe antwoord of je iets gewonnen hebt is het moment van spanning. Daarna is de spanning ook weer snel voorbij. Het is een leuk klein spelletje tussendoor maar niet per se een spel dat je lang kan spelen.

Krasloten zijn dus vaak populairder voor fysieke krasser die het als een leukje erbij kopen in de Primera bijvoorbeeld, maar een groot online aanbod noch vraag naar online krasloten is er niet.