Keno dateert terug naar het Chinese keizerrijk, tijdens de Han Dynastie, ongeveer 3000 jaar geleden. Het spel is één van de populairste en oudste spelen ter wereld. Het verhaal gaat dat er na de oorlog geldproblemen waren. De inwoners werden belast met veel te hoge belastingen waardoor de toenmalige leider Cheung Leung een spel ‘Keno’ bedacht als loterij om meer geld in te zamelen voor de stad. Er zijn toch wat onenigheden over de origine van het spel, zo werd er ook gezegd dat het spel een fonds was om de Chinese muur te financieren. Of deze legendes waar zijn, is natuurlijk niet met zekerheid te zeggen. Éen iets is wel een feit, Keno werd pas in de 19e eeuw legaal in China. Indertijd werd Keno gespeeld met 120 Chinese tekens in plaats van de 80/90 getallen waarmee het vandaag gespeeld wordt in Europa. 

Over Keno

Lang niet iedereen weet hoe je Keno moet spelen. In het verleden werd Keno ook op een andere manier gespeeld dan vandaag. Zoals hierboven vermeld werden indertijd 120 Chinese karakters gebruikt en zette spelers geld in op maximaal 10 Chinese tekens. In China worden vandaag nog steeds Chinese karakters gebruikt in plaats van getallen. Dit aantal is ondertussen wel teruggebracht naar 80 in plaats van 120. 

Alhoewel Keno sinds de vroege jaren erg populair was in China, heeft het tot de vroege 20e eeuw geduurd totdat het spel zich verspreidde naar de rest van de wereld. In Amerika werd het voor het eerst geïntroduceerd in 1931. De Amerikanen noemde Keno de ‘Chinese Loterij’ maar werd al snel omgedoopt tot ‘horserace Keno’ omdat loterijen in die tijd verboden waren in Amerika. Deze benaming is best grappig want het spel bevatte helemaal geen paardenrace. Eenmaal het loterijen-verbod werd opgeheven is de naam teruggegaan naar Keno. De verspreiding van Keno was eigenlijk te danken aan de Chinese immigranten die het spel eerst verspreidde naar San Francisco en uiteindelijk overal in de Verenigde Staten. Voor de Amerikanen was het vrij ingewikkeld om de symbolen uit elkaar te houden en te onderscheiden. Al snel werden de symbolen dus in getallen veranderd. 

Tijdens de eerste spellen in Amerika werden 80 handgeschreven papieren in een bak gegooid en vervolgens werden er 20 papiertjes uitgehaald. Niet veel later werden de papiertjes vervangen door houten balletjes met elk een cijfer erin gekerfd. Er kwam opnieuw verandering in Keno door Warren Nelson. Het was zijn idee om de balletjes uit een draaiende kooi te trekken. Tegenwoordig is alles geautomatiseerd met behulp van computers. 

Overigens heet dit spel in Nederland soms ‘Lucky Day’. In Nederland vindt er dagelijks een trekking plaats van Lucky Day. In België heet het ook gewoon Keno. 

Hoe speel je Keno?

Keno is vergelijkbaar met de Loterij en Bingo alhoewel Keno een sneller tempo heeft. Het spel is eenvoudig en erg populair in zowel Europa als in China. Zo kan je bij Keno grote uitbetalingen ontvangen met weinig inzet. Het doel van dit spel is om te raden welke cijfers van 1 tot en met 80 getrokken worden door het machine. Het aantal getallen die getrokken worden kan wel verschillen van land tot land. 

Het verschil tussen Bingo en Keno is dat je bij Bingo je eigen cijfers niet kan kiezen. Ook beslis je bij Bingo niet je eigen inzet, behalve het aantal kaarten dat je per ronde speelt. Bij Keno bepaal je helemaal zelf je inzet en de hoeveelheid getallen die je speelt per spel. Bingo speel je ook tegen andere spelers waarbij diegene wint die als eerste een winlijn of volle kaart heeft.  

Keno ziet er als volgt uit; je krijgt een kaart waarop verschillende rijen met cijfers staan. Op de eerste rij staan de cijfers 1 tot en met 10, op de 2e rij staan de cijfers 11 tot en met 21, enzovoort tot en met het cijfer 80 bereikt is. 

Vooraleer je begint met spelen moet de speler zijn/ haar inzet kiezen. De inzetmogelijkheden verschillen per aanbieder, maar het varieert van €0,05 tot maximaal €1.

De volgende stap is het aantal kaarten kiezen waarmee een speler zal spelen. Bij sommige versies kan je met meerdere kaarten tegelijkertijd spelen. 

Vervolgens kies je de getallen waarmee je wilt spelen. De speler moet maximaal 10 cijfers kiezen van 1 tot en met 80 of 90 (dit hangt af van het land en de variant van Keno die er gespeeld wordt). De speler kan dus kiezen om met 1 cijfer te spelen of met 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 of 10. Het aantal nummers dat je kiest heet een spot. Zo speel je met 10 gekozen nummers een ’10 spot’, of met 3 gekozen nummers een ‘3 spot’.  

Nadat de nummers gekozen zijn door de speler worden er willekeurig 20 getallen getrokken (van 1 tot en met 80). De speler waarvan het grootste aantal gekozen cijfers getrokken zijn, wint. De winst hangt af van het aantal winnende spots en de inzet. Zo krijgt een speler zijn inzet terug bij 2 uit de 5 goed geraden cijfers. Als de speler er 3 goed raadt, dan krijgt hij/zij 2x de inzet terug. Bij 4 uit de 5 verdient de speler 10x zijn/haar inzet terug. En mocht de speler erg veel geluk hebben en alle 5 de cijfers goedraden dan krijgt de speler zijn/haar inzet 40x terug. Bij de huidige Keno versies worden de getrokken getallen automatisch bijgehouden en afgestreept als ze overeenkomen. 

Keno kent geen bonussen of jackpot. Wel kan je hogere prijzen winnen door meer getallen te spelen tijdens een ronde Keno. Dit spel heeft ook geen winlijnen of rollen maar een kaart met zelf gekozen cijfers erop. 

De RTP van Keno is 92%-96%. De kans om één cijfer uit de 80 beschikbare cijfers correct te raden is 1,16%. Statistisch gezien maak je het meeste kans op 4-9 getallen correct te raden. Dit maakt Keno een spannend maar lastig spel om te winnen. Maar als je toch wint kun je wel aanzienlijke bedragen uitbetaald krijgen. Dit spel is toch echt wel gebaseerd op geluk. De getrokken cijfers worden willekeurig gekozen door het Random Number Generator algoritme. 

Keno speeltips

1. Verdiep jezelf voordat je gaat spelen. 

Voordat je Keno speelt is het belangrijk om het spel te begrijpen. Verdiep je dus eerst in het speluitleg, spelregels en uitbetalingsschema. Zo kun je erachter komen welke inzet de beste uitbetaling en winkansen heeft. Ook kom je erachter hoe je in dit spel wint, het is namelijk niet bij alle Keno spellen zo dat je bij één goed geraden getal gewonnen hebt. 

2. Kies de juiste getallen

Met Keno kun je niet echt een strategie volgen. Elke keer worden de getallen willeurig gekozen door de RNG. Je kan er dus voor kiezen om je geluksgetal elke keer te kiezen of een random nummer en toch heb je bij beide getallen even veel kans om te winnen. 

3. Kies het juiste aantal getallen.

Zoals hierboven vermeld is 4-9 getallen het gemiddelde dat je correct kan raden tijdens een Keno spel. Hoe meer getallen je kiest, hoe kleiner de uitbetalingen zijn. Maar als je tegelijkertijd te weinig getallen kiest, dan verminderen je winkansen aanzienlijk. 

4. Kies de juiste inzet. 

Het is verstandelijk om met meer kaarten te spelen met een lagere inzet dan met minder kaarten die een hogere inzet hebben. Op deze manier kun je het spel beter leren kennen, geniet je meer van het spel, speel je verstandig en kun je ‘in the long run’ meer geld verdienen. 

5. Geniet van het spel. 

Dit is misschien wel de meest belangrijke tip. Als je niet geniet van een gokje wagen en het eerder doet om andere redenen dan is het tijd om ermee op te houden. Tegelijkertijd moet je ook nooit geld inzetten dat je eigenlijk niet hebt. Onthoud dat je soms geluk hebt en soms niet. 

Feitjes over Keno

  • Lucky Day is de Nederlandse variant van Keno. Het enige verschil tussen Keno en Lucky Day is dat je bij Lucky Day minimaal 1 en maximaal 10 getallen moet kiezen. Bij Keno is dit minimaal 2. 
  • Bij Keno kies je zelf de getallen en de inzet. 
  • In Nederland kan je dagelijks Keno (Lucky Day) spelen, er vindt dagelijks namelijk een trekking plaats tussen 18.00-18.30. 
  • Helaas is er geen strategie om dit spel te spelen en meer kans te hebben om te winnen. 
  • Bingo en Keno lijken op elkaar maar verschillen ook erg. Bij Keno kies je zelf de getallen en bij Bingo koop je een kaart met random gekozen getallen. 

Waar kan je Keno spelen?

Je kan Keno eens uitproberen bij de volgende legale aanbieders in Nederland, namelijk;

Dit spel is een favoriet onder spelers die op zoek zijn naar een snel, spannend en eenvoudig spel. Zo hoef je je niet te verdiepen in moeilijke terminologieën of ingewikkelde spelberekeningen. Keno heeft een hoog huisvoordeel waardoor je zou denken dat het minder populair zou zijn, maar dit is niet waar. Het goede aan dit spel is dat je als speler zelf beslist hoeveel risico je wilt nemen.