Bingo komt van het spel Lotto, dat vanaf 1530 al gespeeld werd in Italië. De naam is een verbastering van het woord “Beano”, de naam van het formulier waarop Bingo gespeeld werd in Amerika circa 1920. Beano komt van ‘bonen’, die indertijd gebruikt werden om de cijfers af te dekken tijdens het spel. 

Dit kansspel is er één voor iedereen, van amateur tot plezierspeler. Eigenlijk kan iedereen (die volwassen is) prima meespelen. Bingo is namelijk een heel eenvoudig spel om te spelen en je hoeft geen hoge kosten te maken. Als mensen aan Bingo denken dan hebben ze vaak een beeld van een groep oude dames die Bingo spelen op verenigingsavonden, maar de werkelijkheid is heel anders. Bingo is in de afgelopen jaren ontzettend populair geworden, vooral online bingo. De gemiddelde bingo speler is ongeveer tussen de 18 en 30 jaar. 

Er zijn tegenwoordig vele varianten van Bingo zoals online Bingo, Slot Bingo, 75-ballen Bingo of 90-ballen Bingo en de PostcodeLoterij Bingo. Maar in principe werken ze allemaal op dezelfde manier. Je moet namelijk alle cijfers afkruisen op de bingokaart. Afhankelijk van de prijs per lijn of prijs van de bingokaart kan de speler winnen door “Bingo” te roepen, indien alle cijfers van de bingokaart natuurlijk opgenoemd zijn.  Er zijn dus verschillende winpatronen. Soms kun je ook winnen als er een O, X, L or vierkantje bereikt is, dit hangt af van welke variant je speelt of in welk land je speelt. 

Populaire Bingo varianten

Bingo 75 

Bingo 75 is meest bekende variant, die vooral gespeeld wordt in Amerika. Dit spel speel je met een standaard bingokaart van 5 bij 5 vakjes. De kaart bestaat uit 24 vakjes omdat het middelste vakje niet weggespeeld hoeft te worden. Je hebt dus 5 kolommen, waarvan kolom 1 uit getallen bestaat tussen de 1 en 15, de tweede kolom bestaat uit de nummers 16 tot en met 30, enzovoort. De kaart staat dus vol met willekeurige nummers van 1 tot 75. De balletjes komen één voor één uit de bingomolen, dit is het moment dat je kijkt op je bingokaart of dit cijfer erop staat. Indien ja, dan kruis je dat getal dus af. Het doel van het spel is om als eerste ‘Bingo’ te roepen als je kaart vol is. Met vol wordt bedoeld dat alle vakjes op je bingokaart afgekruist zijn. Bij online Bingo worden er ook prijzen gegeven aan mensen die 1 of 2 volle rijen hebben. Maar uiteraard gaat de grootste prijs altijd naar de speler die een volle kaart heeft. 

Bingo 90

Een andere bekende versie van Bingo is de variant met 90 ballen. Deze versie is ook wel bekend als ‘kienen’ en wordt het meeste gespeeld in het Verenigd Koninkrijk en delen van Azië en Europa.  

Dit spel werkt precies hetzelfde als 75-ballen Bingo, namelijk om een volle kaart te krijgen en Bingo te roepen. Het enige verschil hierin is dat er 3 rijen en 9 kolommen zijn. In kolom 1 staan de getallen 1 tot en met 10, in kolom 2 staan de getallen 11-20, enzovoort. Het enige verschil is wel dat in elke kolom maar 5 getallen staan en er 4 leeg gelaten worden. 

Om te winnen in dit spel heb je drie kansen, namelijk via één, twee of drie horizontale lijnen. Drie horizontale lijnen zorgen voor een full house en spelers die een full house bereiken kunnen ook meedoen voor de jackpot. De 90-ballen Bingo heeft dus 3 winnaars in een enkel bingo spel. 

Bingo90 kan je online spelen bij Tombola.

Bingo90 bij Tombola.nl

Slot bingo 

Dit is een variant van Bingo die je op een gokautomaat speelt. In dit geval is er dus een bingokaart afgebeeld op het gokautomaat. Meestal speel je Bingo in casino’s tegen andere spelers. Sommige varianten van slot bingo’s zijn uiteraard 75-bal bingo, 90-bal bingo, Slingo, Bingo Roulette en 52 bal bingo. 

Bingo variant met eigen kaart

In deze variant mogen de spelers hun eigen bingokaart invullen met getallen, bijvoorbeeld geluksgetallen. De speler kan ook met meerdere kaarten meespelen, maar dan moet er uiteraard ook meer betaald worden. 

VriendenLoterij

vriendenloterij logo

De VriendenLoterij heeft ook een eigen Bingo. Deze trekking wordt elke zaterdag gedaan. Iedereen die meedoet aan de VriendenLoterij doet automatisch ook mee aan Bingo, en maakt kans op 1 miljoen Euro. Het is bij deze Bingo niet gegarandeerd dat de prijzen vallen omdat ze gekozen worden uit ‘het universum’. Dit bestaat uit alle mogelijke kaarten met 15 getallen tussen 1 en 45. In het geval de bingoballen overeenkomen met de getallen op een bingokaart van een deelnemer van de VriendenLoterij, dan wordt de prijs uitbetaald. Als de Bingo niet valt dan vult dit de prijzenpot van de VriendenLoterij aan. De verhouding en de ‘odds’ tussen meespelende loten en het universum is 1:215151. 

Dit betekent dat de kans om een prijs te winnen ongeveer 18% per maand is, oftewel een kans van 1 op 5,5. In iedere Bingotrekking valt de wekelijkse hoofdprijs van € 25.000,- gegarandeerd en de hele maand lang worden elk uur winnaars van €1.000 en elke dag winnaars van € 10.000, en elke week winnaars van € 100.000 bekendgemaakt. 

De winkans is gebaseerd op het totaal aantal deelnemende loten in augustus 2021. Ze gaan bij deze berekening uit van 4 Bingotrekkingen + 200.000 prijzen per maand. Een Bingotrekking is op zogenaamd 'universum'. Dat betekent dat niet alle prijzen gegarandeerd vallen, behalve de hoofdprijs, die valt altijd gegarandeerd. Prijzen die niet zijn gevallen zullen eenmalig in de trekking van december worden verloot, zodat ook die prijzen worden gewonnen.

Wat is het uitbetalingspercentage van Bingo? 

Bij online Bingo heb je meer kans op winnen, deels omdat je zelf met een enkele rij al kunt winnen én het aantal spelers dat een bingospel speelt is aanzienlijk lager dan bij een loterij. 

Het huisvoordeel is ongeveer 40% bij Bingo. Dit betekend dus dat van elke 1€ die je inlegt je ongeveer €0,6 terug kunt verwachten. 

Verschillende Bingo strategieën

Bingo strategie, bestaat die wel? Het antwoord is ja! Uiteraard heb je geen invloed op welke getallen er zullen vallen, en dus kan je geen strategisch spel toepassen zoals je misschien bij een kansspel zoals baccarat of blackjack zou doen.

Maar je kan wel keuzes maken bij het kopen van je kaart. Afgezien van het kiezen van jouw geluksnummers, kan je met de hoeveelheid kaarten die je koopt bijvoorbeeld een bepaalde strategie toepassen. Als je met een beperkte groep spelers speelt dan kan je jouw winkansen namelijk verhogen door meer kaarten te kopen. Stel er zijn 50 spelers zijn met elk 1 kaart, jouw winkans is 2%. Als je nog een kaart koopt, is jouw winkans verdubbeld. Zorg er wel voor dat je altijd met mate speelt en het leuk houdt natuurlijk. Bingo spelen doe je immers voor je plezier. Wat zijn andere strategieën bij Bingo?

 

Granville Bingo Strategie

In Bingo kennen we 2 bekende speel strategieën. De eerste strategie heet “Granville Bingo Strategie”.  Deze strategie is vernoemd naar Joseph E. Granville, een voormalige beurs investeerder die strategieën bedacht  voor het kopen en verkopen van aandelen. Hiermee wou hij aantonen dat het spel meer was dan alleen toeval zelf. Hij stelt voor dat de eerst getrokken bal als kans 1/75 heeft, maar dat daarna de kansen exponentieel afnemen met elke bal die getrokken wordt. Volgens Glanville zullen de getrokken ballen evenveel even als oneven nummers zijn, het aantal getallen dat eindigt op 1’2, 2’s, 3’s en 4’s zullen ook hetzelfde zijn. En ook zal er een balans zijn tussen hoge en lage cijfers. 

Hierbij suggereert Granville dat de kaartselectie het allerbelangrijkste is. Bijvoorbeeld als het eerste getrokken getal 21 is, dan is de kans dat het volgende getrokken getal eindigt op -1 kleiner is.  Het allerbeste is dus om zelf je getallen te kiezen en de meest gevarieerde spreiding van nummers te hebben. Een handige tip voor deze strategie is dus met meerdere bingokaarten spelen.

Tippett Bingo Strategie

LHC Tippett was een wiskundige uit Engeland die een strategie bedacht had voor Bingo die vrij eenvoudig was. Hij stelde voor dat je bij korte bingospellen getallen moet kiezen die dichter bij 1 of 75 liggen. Met een kort bingospel wordt bijvoorbeeld een bingo spel bedoelt waar de winnaar een simpele regel is.  Deze simpele regel kan verticaal, horizontaal of diagonaal zijn. Bij langere Bingospellen moet je getallen kiezen die dichter bij het mediaan van 75 liggen, namelijk 37 en 38. Een langer bingo spel is dus één waar je een patroon moet raken in plaats van een typische win-lijn. 

Online Bingo spelen in Nederland

Per 1 oktober 2021 is de kansspelmarkt in Nederland open voor online kansspelaanbieders. Tombola is de legale aanbieder van online kansspelen die Bingo aanbiedt.

Je kan door een account aan te maken bij Tombola dus veilig genieten van een potje online bingo. 

Tombola online bingo spelen

Bingo speeltips

  • Speel tegen zo min mogelijk tegenstanders. De prijzenpot wordt niet groter als er meer mensen meespelen. Speel dus niet tijdens piekuren, dan spelen er geheid meer spelers mee en maak je minder kans op winnen. 
  • Speel met verschillende bingokaarten mee. Hoe duurder je bingokaart, hoe hoger het prijzengeld. Het is dus beter om meerdere ;goedkopere; bingokaarten te kopen in plaats van één dure kaart. Op deze manier verspreid je je winkansen.
  • Koop niet meer kaarten dan je in de gaten kan houden. Je hebt namelijk niet veel tijd om het getal te vinden op je bingokaart. Als je meespeelt met 5 kaarten kan dit wel eens ingewikkeld worden.
  • Voordat je begint te spelen moet je al weten wat je potentieel kan winnen en met welke nummercombinatie.
  • Probeer een spel-strategie aan te gaan zoals Granville Bingo strategie of de Tippett Bingo strategie. Bingo berust volledig op toeval en spelers kunnen geen invloed uitoefenen maar het kan zeker geen kwaad om natuurlijk deze strategieën uit te proberen.
  • Doe de nodige research. Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over Bingo door artikelen te lezen hierover.