De Kansspelautoriteit (Ksa) gaat de toegangscontrole in speelautomatenhallen aan een nader onderzoek onderwerpen. Want de Ksa vermoedt dat daar wel eens de hand gelicht wordt met de noodzakelijke controle. Immers. voordat een speler toegang krijgt tot een speelautomatenhal, moet er door het personeel gecontroleerd worden of de speler wel of niet staat vermeld  in het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (Cruks).

Meldingen

Deze aandacht van het Ksa komt niet uit het luchtledige, maar is het gevolg van signalen uit de markt die de Ksa de afgelopen maanden kreeg van tientallen spelers die, ondanks een registratie in Cruks, toch werden binnengelaten. Deze spelers vermelden dat vaak helemaal geen toegangscontrole plaats vond en -erger- een Cruks-registratie gewoon genegeerd werd. 

Ernstig

Als speelautomatenhallen verzuimen om spelers te controleren of gewoon het Cruks register negeren, dan is dat een buitengemeen ernstige zaak. Want het Cruks-register is er niet voor niets. Deze risico-spelers schreven zich juist in in het Cruks-register uit zelfbescherming; omdat zij weten dat ze problemen hebben met gokken en zichzelf niet meer in de hand hebben. 

Sancties

Mocht uit het het onderzoek naar voren komen dat er inderdaad overtredingen hebben plaatsgevonden, dan zal de Ksa sancties opleggen. Het Cruks register bestaat sinds 1 oktober 2021 en is een belangrijk instrument in de bestrijding van  kansspelverslaving. Elke speler kan zich inschrijven uit zelfbescherming. Ook kan iemand uit de omgeving van een risico-speler de Ksa verzoeken tot registratie. Als een speler eenmaal geregistreerd is, is gokken bij gokaanbieders met een wettelijke vergunning niet meer mogelijk.