Nederlandse Loterij

De Nederlandse Loterij is een Nederlands staatsbedrijf met verschillende gokmerken onder zijn paraplu.

De eerste officiële loterij begon in 1444 in Utrecht, maar loterijen bestaan eigenlijk al sinds de vroege Middeleeuwen. Uiteraard was het doel initieel het goede vermaak maar uiteindelijk was het ook bedoeld om geld in te zamelen voor de stadskas. 

Pas op 4 april 1726 werd de eerste "staatsloterij", zoals we die nu kennen, georganiseerd. Oftewel de ‘generaliteits-loterij’. 120.000 lotjes werden verkocht en de hoofdprijs was een ongelofelijke 30.000 gulden. Het stichten van de eerste staatsloterij gebeurde onder andere om illegale loterijen tegen te gaan. 

In 1848 veranderde de naam naar de "Nederlandse Loterij" en kwam onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Financiën. 

Pas in 1905 werd de eerste wet omtrent de loterij opgericht. In 1992 werd de loterij een zelfstandige entiteit onder de naam "Nederlandse staatsloterij". Dat is vandaag de overkoepelende organisatie van 7 bekende kansspelen, namelijk:

  •     Staatsloterij: de bekendste loterij. 
  •     Lotto: de loterij met de beroemde gele balletjes.
  •     Eurojackpot: de loterij met een jackpot die soms wel 90 miljoen euro bereikt.
  •     Miljoenenspel: de jongste loterij in Nederland. 
  •     Lucky Day: een loterij gebaseerd op een oud kansspel uit het Chinese keizerrijk. 
  •     Krasloten: kras & win loterij. 
  •     Toto: sportweddenschappen en een casino. 

De Nederlandse loterij laat veel mensen winnen maar ze investeren daarbovenop ook jaarlijks aan goede doelen. 


Staatsloterij

staatsloterijDe Staatsloterij werd gesticht in 1726 en is ‘s wereld oudste loterij. Het eerste lotje dat ooit getrokken werd gebeurde in de Ridderzaal in Den Haag. Indertijd wilden mensen niet dat hun naam bekend zou worden gemaakt mochten ze de prijs winnen, daarom werd het toegestaan om rijmpjes te gebruiken. Dat wil zeggen, het was toegestaan om ‘onder motto’ deel te nemen. Dit had leuke en creatieve rijmpjes als gevolg. 

De Staatsloterij heeft in totaal 16 trekkingen per jaar waarvan twaalf trekkingen op de 10e van de maand vallen. Vier speciale trekkingen gebeuren op koningsdag, 1 juli, 1 oktober en op oudjaar. De lotnummers worden in de aanwezigheid van een notaris getrokken om de integriteit van het spel te waarborgen. Elke 10e van de maand wordt een Jackpotspel gespeeld. De jackpot is een ongelofelijke buit van maar slechts 7,5 miljoen euro. Elke trekking wordt besloten of de jackpot gaat vallen of niet, dat wordt gedaan door middel van de 7 balletjes (6 blauwe en 1 oranje). Wordt er een oranje bal getrokken, dan valt de jackpot. Maar als het een blauw balletje is, dan valt de jackpot niet en groeit de jackpot tot de volgende trekking. Dit ene blauwe balletje wordt wel uit het spel gehaald, zodat de kans op de jackpot winnen bij de volgende trekking groter wordt. Om te zien of je gewonnen hebt kun je de website controleren, de mobiele app of de NOS-teletekst op pagina 550. 

Hoe speel je mee?

Er zijn loten beschikbaar van €2,5 tot €1.500, dit bepaalt hoeveel staatsloten je koopt en wat je winkansen zijn. Ook kun je als groep meespelen, in dit geval brengt iedereen dezelfde hoeveelheid loten in en delen ze vervolgens de winst als ze winnen. De grootste jackpot die ooit gewonnen is met de staatsloterij vond plaats in mei 2013 en was €38.4 miljoen. 

Leuk feitje

Vincent van Gogh heeft ooit een staatslotje beschilderd. Het beeld een groep mensen uit die aan het wachten zijn op de trekkingsuitslag. 

Meer weten?

Meer informatie vind je op de website van de Staatsloterij.


Eurojackpot

De Eurojackpot is een wekelijks kansspel dat elke vrijdagavond om 10 uur ’s avonds online zijn winnaar aankondigt op de website van Eurojackpot. 

De ontwikkeling van het kansspel begon in 2005, maar de eerste trekking vond pas plaats in 2012 met zeven deelnemende landen. Tot en met 2013 bestond er een doorrollimiet voor de jackpot, maar die is indertijd opgeheven en gelimiteerd tot doorrollimiet van 90 miljoen euro. 

In 2017 hebben 5 spelers uit 3 verschillende landen (waaronder 1 Nederlander) de hoofdprijs gewonnen. Dit was de eerste keer in de geschiedenis van de Eurojackpot dat meerdere lotjeshouders de jackpot gedeeld wonnen.

De kans om te winnen is ongeveer 1 op de 95.344.200. Dat lees je goed, je kans op winnen is ongeveer hetzelfde cijfer als de te winnen jackpot. Maar goed, dat wel voor een prijskaartje van maar €2 per lot. Én, de jackpot bedraagt altijd minimaal 10 miljoen euro. Niet slecht, toch? 

Hoe speel je mee? 

Kies het aantal loten dat je wilt en kies vervolgens jouw getallen per lot uit. Je mag in totaal vijf getallen uitkiezen van 1 t/m 50 en twee bonusgetallen van 1 t/m 10. Komen de getallen overeen? Dan win je! 

Leuk feitje

Elke week zijn er ruim 15.000 winnaars bij Eurojackpot. 

Meer weten?

Meer informatie vind je op de website van Eurojackpot


Lotto 

Lotto ballen uitslag

De bekende gele balletjes! De Lotto Jackpot, een prijs van minimaal € 2.500.000, valt het vaakst in Nederland. Het is een eenvoudig en leuk spel waarmee je elke zaterdag kans maakt op de jackpot en vele andere geldprijzen. 

De eerste Lotto trekking vond plaats in september 1974. De toenmalige prijs was 1,5 gulden per lot. De hoofdprijs? Die was indertijd 500.000 gulden. In 1981 kwam Lotto voor het eerst of TV met presentator Willem Ruis, overgenomen in 1985 door Ted de braak. Sinds 2016 Is Lotto officieel onderdeel van de Nederlandse loterij.

Hoe speel je mee?

Je kiest jouw 6 geluksgetallen tussen de nummers 1 en 45. Geef aan met hoeveel loten je wilt meespelen, minimum 1 en maximum 12. Wil je extra winkansen, dan kun je een XL-lot toevoegen. Ook hiervoor moet je aangeven hoe vaak je wilt meespelen. De jackpot is altijd minimaal 2,5 miljoen euro en de trekking is wekelijks op zaterdag om 21:00. Je kans op winnen van de jackpot is 1 op 8.145.060, mits je alle zes getallen goed geraden hebt. Al bij twee juiste getallen kun je iets winnen en die kans is 1 op 7,4.

Leuk feitje

Sinds 2018 zijn er 27 nieuwe lotto miljonairs bijgekomen die in totaal samen 113,3 miljoen euro hebben gewonnen. 

Meer weten?

Meer informatie vind je op de website van de Lotto


Miljoenenspel 

miljoenenspel

Het wekelijks kansspel staat ook bekend als de jongste loterij van Nederland. Het Miljoenenspel is namelijk pas ontstaan in maart 2012. De filosofie achter het Miljoenenspel was om de grote jackpot op te splitsen in meerdere ‘miljoenenjackpots’, op die manier zouden meer mensen de jackpot kunnen winnen. In maart 2014 is de modus operandi van het Miljoenenspel veranderd. In plaats van die ene jackpot maakte men vanaf dat moment de kans op drie keer een miljoen. 

Hoe speel je mee? 

Voor 5 euro kun je een lotje kopen. Het lotnummer bestaat uit vijf cijfers en een letter. De letter mag je zelf kiezen. Uit alle lotnummers worden er uiteindelijk drie lotnummers gekozen. Allereerst wordt de kleur van de letter bepaald, dat kan paars of groen zijn en beslist of de jackpot valt als alle drie de ballen dezelfde kleur hebben. Vervolgens wordt de letter en het lotnummer (vijf cijfers) getrokken. 

Staat je lotnummer in de goede volgorde en heb je de juiste letter, in het groen, dan heb je een miljoen gewonnen! Staat je lotnummer in de goede volgorde en heb je de juiste letter, met een paars gekleurd balletje, dan wordt je hoofdprijs verdubbeld. 

Of je de grote winnaar bent ondervind je op zaterdagavond vanaf half tien ’s avonds. En je winkansen? Nou, dat hangt af van hoeveel geld je inlegt. Over het algemeen is de kans dat je je inleg van minimaal €5 terug kan winnen ongeveer 14,9%. De kans op de grote jackpot is slechts 1 op de 2,5 miljoen. 

Leuk feitje

Miljoenenspel is de opvolger van Dayzers, dat in augustus 2012 officieel is stopgezet. 

Meer weten?

Meer informatie vind je op de website van Miljoenenspel. 


Lucky Day 

lucky day

De Lucky Day wordt elke dag om 7 uur ’s avonds gespeeld, ook op zon- en feestdagen.

Dit kansspel is de Nederlandse versie van het Chinese spel KENO uit de tijden van het Chinese keizerrijk. In Nederland wordt dit spel gespeeld sinds 14 april 1993 en stond voorheen bekend als “Lucky Ten”. In 2000 is de naam definitief veranderd naar “Lucky Day”. 

Hoe speel je mee? 

Je kan al meespelen vanaf €1,5 per lot tot een maximumbedrag van €22,5. Met hoe meer getallen je meespeelt, des te hoger de prijs die je kan winnen. 

Het werkt als volgt: uit 80 getallen stel jij je eigen lot samen en kies minimaal 1 en maximaal 10 getallen. Of klik op de shuffle-knop dan kiest Lucky Day willekeurig getallen voor jou. Uit deze 80 ballen worden 20 winnende getallen getrokken. Hoe meer van de getallen overeenkomen met de getrokken getallen, hoe hoger het bedrag is dat je wint.

Je kan ook meespelen met het bonusspel. Direct na de trekking wordt 1 bal getrokken uit 51 ballen. Deze ballen hebben de getallen 1, 3, 5 en 10. Dit getal bepaald met hoeveel jouw inleg vermenigvuldigd wordt. Je kan opteren om mee te spelen voor het bonusspel wanneer je een lot koopt. De inleg voor het bonusspel is evenveel als je inleg voor het Lucky Day spel. Koop je dus een lot van €1,5 dan zijn de kosten voor het bonusspel ook €1,5.

De hoogte van de jackpot kan sterk verschillen maar staat soms wel op 450.000 euro. Je bepaalt eigenlijk zelf je winkansen door zelf te kiezen met hoeveel cijfers je meespeelt en welk bedrag je inlegt. Hoe meer geld je inlegt en met hoe meer cijfers je meespeelt, hoe hoger het mogelijke winbedrag! De kans dat je wint bij Lucky Day is 1 op 3.9 miljoen als je met 10 getallen meespeelt. 

Leuk feitje

Getal 77 is de minst getrokken bal tot nu toe. Hij is slecht 45 keer gevallen. Nummer 1 en 11 zijn ook niet zo populair en zijn slechts 47 keer gevallen. 

Meer weten?

Meer informatie vind je op de website van Lucky Day.


Krasloten 

krasloten

Krasloten zijn relatief nieuw in de spelletjes wereld. In 1974 bedacht de Amerikaan John Koza het kraslot. Al snel werd het populair bij loterijen en sindsdien zijn ze wereldwijd te vinden. Het fijne aan een kraslot is dat je gelijk weet of je gewonnen hebt na het krassen in tegenstelling tot andere loterijen waar je soms een week of langer moet wachten. 

 

Hoe speel je mee?

Op dit moment zijn er op de website van Krasloten ongeveer 18 loten beschikbaar die variëren van €2 - €20 met hoofdprijzen die tot een miljoen gaan. 

De meest populaire krasloten zijn ‘24 Karaat Cash’, ‘7 klapper’, ‘Half Miljoen’, ‘Klavertje 4’, ‘Spaarvarken XL’ en ‘Miljoen’. 

Kies je kraslot naar keuze. Elk kraslot heeft een specifieke manier van spelen, de uitleg staat vaak op de achterkant. Start met krassen naar aanleiding van de instructies en kijk of je gewonnen hebt. De kans op de daadwerkelijke hoofdprijs bij krasloten is ongeveer 1 op 50.000. 

De drie meest voorkomende spelvormen zijn: 

  •     winnend symbool (match jouw symbolen met de winnende symbolen) 
  •     vind drie gelijke bedragen 
  •     winnend nummer (match jouw nummer met de winnende nummers)

Leuk feitje

De kans op het winnen van een online kraslot is vele malen groter dan de kans dat je betrokken raakt bij een verkeersongeluk. Nou, dat zijn kansen die ons aanstaan! 

Meer weten?

Meer informatie vind je op de website van Krasloten.


TOTO

toto logo

 

In 1956 werd voor het eerst toestemming gevraagd aan de Nederlandse overheid om een nationale TOTO te organiseren. De Koninklijke Nederlandse voetbalbond wilde met de opbrengsten de clubkas van Nederlandse voetbalverenigingen spekken. Dit verzoek werd toegestaan en op 24 februari 1957 werd de eerste nationale TOTO gehouden. De bedragen waren vrij hoog en al snel ging de politiek zich ermee bemoeien. Daarom kwam in 1960 een wijziging van de Loterijwet (later opgevolgd door de Wet Op de Kansspelen). 

 

Hoe speel je mee? 

Bij TOTO kun je de uitslag van voetbalwedstrijden voorspellen in de Eredivisie, Premier League, Bundesliga, La Liga, Serie A en nog veel meer. Maar je kan ook wedden op andere teamsportwedstrijden of individuele sportwedstrijden, bijvoorbeeld cricket, golf, rugby, volleybal, hockey, wielrennen en Formule 1. Je kan een simpele weddenschap afsluiten, door in te zetten op de winnaar, verliezer of gelijkspel. Of je kan een weddenschap afsluiten zoals, het voorpellen van het eerste doelpunt, over/ under weddenschap, de outright winnaar van een league, enzovoort. Er is dus genoeg keus en voor ieder wat wils. Verder, hoe hoger de odds en je quotering, hoe meer je uitbetaald krijgt als je wint.

Ook biedt TOTO per 1 oktober een online casino, een live casino en kan je nu ook live wedden op sportweddenschappen. 

Inzetten doe je via je account, hier bepaal je je inleg en vervolgens kies je “plaats weddenschap”. Je weet na afloop van elke sportwedstrijd gelijk of je gewonnen hebt, je kan dan via je account vinden hoeveel je gewonnen hebt. Hoeveel je wint hangt uiteraard af van je inzet en in hoeverre je voorspelling correct was. 

Leuk feitje

Een Britse huisvrouw zat met frisse tegenzin voetbal te kijken met haar man en haar zonen. Op een dag besloot ze om een TOTO-weddenschap aan te gaan, ze legde 1 Britse pond in op 12 wedstrijden. Haar keus was gebaseerd op de namen van de teams en welke ze het “leukst” vond klinken. Uit de 12 wedstrijden heeft ze alles correct geraden en hiermee ongeveer €630.000 gewonnen. Dat is nog eens goed geluk! Grappig genoeg legde haar man al 40 jaar lang op wedstrijden in en had nog nooit een cent gewonnen. 

Meer weten?

Meer informatie vind je op de website van TOTO.


Geen Kansspelbelasting bij de Nederlandse Loterij

Ben je een winnaar bij een kansspel van de Nederlandse Loterij, wees dan gerust dat je het volle bedrag uitbetaald krijgt. Je moet dus geen kansspelbelasting betalen over jouw winsten. Heb jij bijvoorbeeld een miljoen gewonnen, dan krijg je een miljoen op je rekening gestort en geen cent minder. 

Speel verantwoordelijk en laat je niet verleiden

Tot slot, het is belangrijk dat jullie genieten en plezier beleven met het spelaanbod, maar dat kan alleen als je bewust speelt. Bijvoorbeeld, geef nooit meer geld uit aan het spel dan je je kan veroorloven. Onderneem zelf actie als je het gevoel hebt dat je te veel aan het spelen bent. Lees hier meer over tips om kansspelverslaving tegen te gaan.

Ook checkt de Nederlandse Loterij altijd jouw leeftijd. Je moet immers ouder dan 18 jaar zij om mee te mogen spelen met kansspelen van de Nederlandse Loterij.

Van techadmin | 19 december 2022 |

Over de auteur: techadmin

Op deze pagina gebruiken we cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren. Op deze pagina gebruiken we cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren.

Ben je ouder dan 24 jaar oud?

Wil je gokreclames ontvangen? Je staat niet ingeschreven in het CRUKS-register? Bevestig om toegang te krijgen tot de website.