offline wedden op paarden in Nederland Ksa vergunning

Nederlandse kansspelaanbieders die offline wedden op paardenraces willen opnemen in hun spelaanbod zullen hiervoor een aparte vergunning moeten aanvragen. Dit liet de Ksa afgelopen 20 oktober weten.

Vergunningen kunnen worden ingediend tussen 1 en 30 november. De aanvraag kost € 32.000 en maar één aanbieder zal verkozen worden als “winnaar”.

Het aanbieden van offline weddenschappen op paardenraces in Nederland vereist namelijk een totalisatorvergunning. Dit is een wettelijk monopolie met maar één vergunning. Momenteel is ZEturf (voorheen Runnerz) de enige partij met deze vergunning. Maar deze vergunning loopt in 2022 af. De kansspelaanbieder die de nieuwe vergunning wint zal vanaf 1 juli 2022 tot en met 30 juni 2027 een monopolie hebben op het offline aanbieden van weddenschappen op paardenraces.

De vergunningsprocedure voor het verlenen van een nieuwe vergunning voor de periode van 1 juli 2022 tot en met 30 juni 2027, gaat als volgt:

 1. De Kansspelautoriteit controleert alle aanvragen op basis van een pakket eisen:
  • rechtsvorm en vestigingsplaats
  • continuïteit
  • intern toezicht
  • betrouwbaarheid
  • integriteitsbeleid
  • aantoonbare ervaring met het offline aanbieden van sportweddenschappen
 2. Als er na het inspecteren van de aanvragen meer dan 1 partij is die voldoet aan de voorwaarden, dan wijst een notaris een winnaar aan, via een ongewogen loting.

ZEturf is tot eind 2021 monopolist in offline paardenrennen

In 2017 kreeg ZEturf de totalisatorvergunning voor offline wedden op paardenraces. Betfair vond echter dat andere partijen geen eerlijke kans kregen en procedeerde tegen de Ksa. In hoger beroep werd Betfair in het gelijk gesteld door de rechter, hetgeen tot gevolg had dat de vergunningsprocedure kritisch tegen het licht werd gehouden. Deze is inmiddels open en transparant, aldus de Ksa. Betfair lijkt echter genoeg te hebben van de Nederlandse markt en kondigde voorafgaand aan de opening al aan dat ze zouden vertrekken. Het lijkt er tevens op dat ze ook niet meer terug zullen komen.

Offline Wedden op paarden in Nederland

Wedden op paarden is in Nederland een nichemarkt. Vergeleken met casinospellen en sportwedden is het gokken op paardenraces zeer gering. Zodoende is de huidige aanbieder van paardenwedden in Nederland (ZEturf) verreweg de kleinste speler op de Nederlandse gokmarkt.

Het feit dat louter een monopolie vergunning uitgegeven zal worden en de kosten voor de aanvraag maar liefst 32.000 euro betreft, maakt het zeer mogelijk dat aanbieders paardenrennen laten zitten. Ook is voor veel aanbieders paardenrennen niet de voornaamste focus, maar eerder een toevoeging op het aanbod.

Online wedden op paarden in Nederland

De online gokmarkt is echter vrijgegeven en je kan dus wel online gokken op paardenraces bij diverse aanbieders. Onder andere biedt Bingoal paardenraces aan en hoewel Betcity.nl de soorten paardenraces weddenschappen in zijn sportsbook voorwaarden heeft staan, staan er nog geen online paardenraces online op hun site.