De online gokmarkt in Nederland  is sinds 1 oktober 2021 geopend en daardoor verloor TOTO het online monopolie in deze markt. 

Echter, voor het landgebonden aanbod is het een andere zaak. Hier blijft nog wel een monopolie bestaan. De Kansspelautoriteit (Ksa) maakte op 24 december bekend dat de monopolievergunning opnieuw is verleend aan de huidige vergunninghouder, de Nederlandse Loterij. Hier verandert er dus niets. De monopolievergunning voor de Staatsloterij is echter wel gewijzigd.

Nederlandse Loterij weer monopolie vergunning

Het gaat hier dus om het zogenoemde landgebonden kansspelaanbod. De vergunningen voor het aanbieden van de verschillende activiteiten als ‘instantloterij’ (krasloten), lotto en sportweddenschappen liepen af en zijn door de Ksa opnieuw verleend voor een periode van weer 5 jaar. 

De nieuwe vergunningen gaan in op 1 januari 2022 en zijn ten opzichte van de huidige geactualiseerd. Dat betekent dat vooral zaken met betrekking tot consumentenbescherming en efficiënt toezicht zijn aangescherpt. Deze monopolievergunning (vergunning waarvan de Wet op de Kansspelen zegt dat er maar één van verleend mag worden) wordt geëxploiteerd door Nederlandse Loterij.

Vergunning Staatsloterij is gewijzigd

De vergunning voor de Staatsloterij is met ingang van 1 januari 2022 gewijzigd. Deze vergunning is in overeenstemming gebracht met de andere monopolievergunningen. De vergunning voor de Staatsloterij kent geen einddatum. Om die reden gaat het hier om een wijziging en niet om een nieuwe vergunning. 

Vergunningen meerjarige loterijen

Daarnaast verleende de Ksa ook nieuwe vergunningen voor de bestaande meerjarige loterijen. Dit zijn loterijen die goede doelen steunen, zoals de ontwikkeling van medicijnen, het verbeteren van leven van kinderen in Nederland of het zijn loterijen waar de deelnemers zelf kiezen voor welk goed doel ze meespelen. Het gaat hierbij om de volgende partijen: