De kansspelautoriteit in Nederland (Ksa) heeft aangekondigd dat het 25 iGaming-sites gaat onderzoeken naar aanleiding van beschuldigingen dat deze websites Nederlandse spelers mogelijk illegaal de kans hebben geboden om op afstand te gokken.

De waakhond van de Kansspelautoriteit (Ksa) verklaarde in een officieel persbericht op maandag dat haar onderzoek ertoe zou kunnen leiden dat de onderzochte websites worden getroffen met een reeks niet-gespecificeerde sancties, waaronder boetes. De Ksa geeft aan dat ze met haar inspectie ook kan kijken naar de ‘promotors van die kansspelen’, zoals adverteerders en betaling aanbieders.

Illegale kansspelaanbieders trokken zich terug

De nieuw gereguleerde iGaming-markt van Nederland ging live op 1 oktober. De Ksa heeft tot nu toe slechts een groep van tien providers toestemming heeft gegeven om Nederlandse spelers een verscheidenheid aan online casino- en sportweddenschappen aan te bieden. Deze stap bracht een aantal bedrijven die geen licentie kregen, zoals Flutter Entertainment en Kindred Group ertoe om zich helemaal terug te trekken uit de Nederlandse markt in de hoop om op een later tijdstip legaal terug te kunnen keren.

De Ksa verklaarde dat haar online handhavingsprocedures met ingang van 1 november strenger zou worden en alle illegale kansspelaanbieders op zwart moesten om fikse boetes te voorkomen. Dit onderzoek is daarmee  "een eerste stap in de uitvoering van dit beleid". Bovendien gaf de Ksa aan dat de boetes die ze kunnen uitdelen "aanzienlijk zijn verhoogd".

De verklaring van de Ksa

“Bij legale aanbieders kunnen spelers spelen in een veilige omgeving waarin sprake is van een betrouwbaar spel en voldoende aandacht voor kansspelverslavingen. Een doel van de wet is om spelers te ‘kanaliseren’ van illegale naar legale aanbieders. Hoewel een aantal online aanbieders ervoor heeft gezorgd dat ze sinds de wijziging van het beleid niet meer vanuit Nederland bereikbaar zijn, hebben andere dat niet gedaan.”

De Ksa heeft bekendgemaakt dat het zich blijft inzetten om iGaming-activiteiten zonder vergunning aan te pakken, maar dat het zich nu gaat richten op elke site met een groot aantal Nederlandse gokkers in plaats van sites die gewoon toegankelijk zijn voor lokale liefhebbers. De toezichthouder verklaarde dat het bovendien "is gericht op specifieke aanbiedingen die spelers kunnen wegleiden van legale naar illegale providers", zoals het aanbieden van games die gecertificeerde aanbieders momenteel niet in hun portefeuilles mogen integreren.

"Als we ontdekken dat een van de 25 geselecteerde websites vanuit Nederland te spelen is, zijn we van plan om handhavend op te treden."