Jumbo heeft de reclame voor het WK in Qatar per direct van de buis gehaald. In de reclame waren namelijk bouwvakkers in oranje kleding over bouwsteigers aan het hossen. De reclame viel bij veel mensen verkeerd, vooral mensenrechtenorganisaties ageerden fel.

Bouw stadions in Qatar

Bij de bouw van de WK-stadions in Qatar vielen er namelijk veel doden en was er sprake van mensenrechtenschendingen. Jan Kooy van Human Rights Watch zei het volgende erover:

"Het is een schandalige en beledigende reclame. "Het is waanzinnig. Ze hebben bij 

Jumbo toch Google? Dan krijg je meteen artikelen over mensen die de afgelopen twaalf jaar zijn gestorven bij de bouw van de infrastructuur voor dit WK in Qatar."

Polonaise over steigers

In het reclamefilmpje zie je een groep bekende Nederlanders, maar ook een stel bouwvakkers. Ze lopen in polonaise op een steiger en een bouwplaats en ze zijn gehuld in oranje spencers, die ook als boodschappentas te gebruiken is. Deze reclame is een van de eerste acties van een supermarkt rond het WK Qatar.

Excuses

Jumbo is uiteraard zeer in verlegenheid gebracht door deze reclame en is diep door het stof gegaan:

"We realiseren ons nu dat in deze reclame een link te maken is naar de erbarmelijke arbeidsomstandigheden in Qatar en dat is nooit onze bedoeling geweest". Dit betreuren we ten zeerste en we bieden hiervoor onze welgemeende excuses aan."

De video was door Jumbo ook op YouTube geplaatst en de reacties-mode was  uitgeschakeld. Inmiddels is de video van YouTube verwijderd.

Amnesty International

Ook Amnesty International was erg kritisch:

"Mensen die naar het WK zullen kijken op tv en Oranje toejuichen, zullen ook denken dat dit een stap te ver gaat."Het is een verkeerd soort lolligheid."

Amnesty-woordvoerder Ruud Bosgraaf

Reclame Code Commissie 

De Reclame Code Commissie heeft slechts drie klachten over de reclame gekregen. Volgens een woordvoerder is dat niet veel, maar de hoeveelheid klachten maakt in principe weinig uit voor een eventueel vervolg. Het is nog te vroeg om te zeggen of de commissie iets over de Jumbo-reclame gaat zeggen. Eerst wordt uitvoerig naar de klacht gekeken.