De opening van de iGaming markt, oftewel de online kansspelmarkt, op 1 oktober 2021 heeft niet geleid tot een grote toename van nieuwe klanten die voorheen niet deelnamen aan online kansspelen. Dat blijkt uit de Online Kansspel Barometer, een jaarlijks onderzoek naar de Nederlandse online kansspelmarkt, uitgevoerd door Ipsos in opdracht van NOGA, de Nederlandse Vereniging voor Online Gokspelen. Het aantal Nederlanders dat de afgelopen twaalf maanden online heeft gespeeld is gelijk gebleven ten opzichte van vorig jaar; ongeveer 11% van de volwassen bevolking.
IPSOS onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door Ipsos onder een representatieve groep Nederlandse volwassenen van 18 jaar en ouder en een representatieve groep jong-volwassen Nederlanders van 18 tot 34 jaar. Het onderzoek vond plaats tussen 14 februari en 23 februari 2022.
Van de Nederlanders die sinds 1 oktober 2021 online spelen, heeft 78% dit alleen gedaan bij in Nederland gelicentieerde providers. Dat betekent dat Nederlanders die voorheen toch online speelden dat nu grotendeels doen in een veilige en verantwoorde omgeving, waar consumentenbescherming centraal staat. Bezoeken aan illegale goksites, zonder vergunning van de Kansspelautoriteit Nederland, zijn drastisch afgenomen.
iGaming barometer Barometer
Ook uit de nieuwe editie van de Online Kansspel Barometer, die integraal op de NOGA-site is verschenen, blijkt dat Nederlanders sinds 1 oktober 2021 veel meer online gokadvertenties op televisie te zien krijgen. Het blijkt dat zowel jongeren als andere volwassenen dit jaar vaker online gokadvertenties hebben gezien.
Andere volwassenen zien deze advertenties vaker op tv, jongeren zien ze vaker op internet en sociale media. Ongeveer 25% van de andere volwassenen zei dat ze de afgelopen 12 maanden “heel vaak” advertenties hadden gezien, vergeleken met slechts 6% in 2021, terwijl 23% van de jongeren hetzelfde meldde.
Adverteren
Een groot deel van Nederland juicht vergaande beperkingen op kansspelreclame toe. Er is draagvlak voor maatregelen zoals het niet toestaan van reclame met bekende sporters of rolmodellen, het pas na 21.00 uur 's avonds toestaan van tv-reclame, en een verbod op reclame gericht op jongeren en kwetsbare groepen.
Slechts 22% van de respondenten zei dat ze het niet erg vonden om advertenties voor online gokken te ontvangen of te zien.
Wat cijfers
Het aantal spelers is stabiel gebleven ten opzichte van vorig jaar en bestaat nog steeds voornamelijk uit mannen en hoogopgeleiden. Het rapport stelt dat 12% van alle volwassenen de afgelopen 12 maanden online heeft gegokt, vergeleken met 11% in 2021. Van de 18-34-jarigen heeft 21% in de afgelopen 12 maanden online gegokt, vergeleken met 20% in 2021.
Slechts 2% van de Nederlandse volwassenen gokt dagelijks, tegen 9% in 2021.
Wedden op sport is de meest populaire vorm van gokken, namelijk 59% van degenen die de afgelopen 12 maanden hebben gegokt, vergeleken met de op één na hoogste – online spellen – die maar 38% scoort.
Legaal van illegaal onderscheiden?
Tot slot blijkt dat de meeste spelers het spelen op een illegale site riskant vinden, maar 70% van hen weet niet hoe ze een aanbieder met een Nederlandse licentie van een illegale aanbieder kunnen onderscheiden.
Peter-Paul de Goeij, directeur van NOGA:
“De Online Kansspel Barometer van Ipsos levert elk jaar bruikbare inzichten op. Het lijkt erop dat het kanaliseren van spelers naar het legale aanbod goed op weg is. We moeten echter alles in het werk stellen om de 78% van de spelers die al zijn doorgesluisd naar het lokale gelicentieerde aanbod te behouden, en om de laatste 22% die nog steeds illegaal gokken te laten kiezen voor gelicentieerde providers.
Risicogroep
Peter-Paul de Goeij vervolgt:
“Uit de Barometer blijkt verder dat 5% van de Nederlandse bevolking tot de risicogroep voor gokproblemen behoort, en onder jongvolwassenen is dit 8%. Het is deze groep die we zoveel mogelijk moeten beschermen tegen de risico's die inherent zijn aan kansspelen. Dat kan alleen als ze gokken met aanbieders met een Nederlandse vergunning. Adverteren is irritant, maar het helpt om dit doel te bereiken, zeker als nog duidelijker wordt dat alleen legale aanbieders mogen adverteren.”
De meerderheid van de respondenten ziet verslaving als een groot risico. Zij verwachten dat de zorgverlener zich inspant om verslaving te voorkomen, leeftijdscontroles uitvoert en voorlichting geeft over de risico's.