Gokreclames zijn in België vanaf 1 juli 2023 verboden, en SLICKS (Stichting Landelijk Informatiecentrum Kansspel Spelers) wil dat Nederland dit ook gaat doen. Het expertisecentrum heeft dit laten weten via een persbericht.

In België werd hiertoe besloten nadat men een stijging van 70% zag bij het Belgische uitsluitingsregister (EPIS). Dit register is de Belgische equivalent van de Nederlandse Cruks.

SLICKS tegen gokreclames

SLICKS ziet veel overeenkomsten tussen de situatie in België en Nederland wat betreft de gokmarkt en de factoren die er spelen. SLICKS stelt vast dat toen de online gokmarkt opengesteld werd tijdens de corona-lockdown, dat gebleken is uit onderzoek van CBS en de GGD dat mensen - juist door de lockdown-  erg kwetsbaar waren voor gokverleiding. In dat verband wordt ook het onderzoek van onderzoeksburo Kantar genoemd. Zeker 33% van de gokkers is pas na de legalisering van het online gokken begonnen met spelen.

België heeft al aangetoond dat de Raad van State en de Europese Commissie geen enkele belemmering vormen. Dus hoopt SLICKS dat Nederland ook snel zal overgaan tot een verbod op gokreclames.

Het belang van ervarings-deskundigen

Het SLICKS vindt ook dat ervaringsdeskundigen-organisaties betrokken moeten worden bij de uitwerking van de maatregelen: 

“Door onze voortdurende aanwas aan ervaringsdeskundigen, hebben we als organisatie steeds actuele kennis in huis over ontwikkelingen in de kansspelmarkt en de gevolgen daarvan voor spelers. Daarom is het belangrijk dat we worden betrokken bij het vormgeven van dit soort maatregelen.”

Raymond Aronds, voorzitter SLICKS

Eerder deze maand organiseerde het SLICKS het Amsterdam Gambling & Awareness Congres; daarin werd ondere andere benadrukt dat er een nieuwe generatie van gokverslaafden aan zit te komen.

Verbod gokreclames ligt bij Raad van State

De politiek heeft in Nederland inmiddels niet stil gezeten ten aanzien van reclames door de online casino’s. Er is dit jaar al een verbod op rolmodellen in gokreclames ingevoerd, en er komt in 2023 ook een totaalverbod op ongerichte gokreclames in Nederland.

Hoe SLICKS overigens het verbod op ongerichte reclame voor gokbedrijven exact wil uitbreiden, is in dit stadium nog onduidelijk.