Voormalige Nederlandse prof voetballers Wesley Sneijder en Dirk Kuyt zijn verwikkeld geraakt in een zaak over illegaal gokken bij de goksite Edobet, en een gangster die bekend staat als de Haagse 'Godfather'.

Volgens de Telegraaf zijn de twee gepensioneerde voetbalsterren door de politie verhoord in verband met weddenschappen op de illegale sportweddenschappen site Edobet. Aanklagers geloven dat de site eigendom was van en beheerd werd door een figuur die in mediaberichten alleen wordt aangeduid als "Freddy S."

Freddy S. is de zoon van een man die Piet S. wordt genoemd en die volgens de aanklagers de topbaas is in de Haagse criminele onderwereld.

Familie Sneijder bedreigd

Sneijder, 37, en Kuyt, 41, werden genoemd door de vermeende gangsters in telefoontjes die werden onderschept door de politie. “Die jongen [Kuyt] had een [krediet]limiet van vijf [duizend euro]. Freddy heeft die limiet verhoogd naar 25 [duizend euro]. Maar hij speelt soms vijfduizend dollar per dag", hoort men zeggen.

De verdachten praten ook over de vermeende gewoonte van Sneijder om zijn gokschulden niet te betalen. “We zullen niet meer eerst om geld vragen. Laten we hem gewoon het ziekenhuis in trappen. Kan ook een vrouw zijn, zolang het maar iemand uit [zijn] familie is. Zijn moeder, tante, oma, het kan me niet schelen wie”, zei de niet nader genoemde persoon tijdens het onderschepte gesprek.

Sneijder ontkende het plaatsen van weddenschappen op de website. Hij vertelde de Telegraaf dat hij was benaderd door enkele mensen die zeiden dat de neef van zijn vader hen geld schuldig was en dat hij als borg was genoemd.

“Ik heb hem maar één keer gezien. Hij is een meesteroplichter', zei Sneijder over zijn familielid. “Ze verontschuldigden zich tien keer en toen vertrokken ze. Ik heb nooit meer iets van ze gehoord."

Kuyt heeft wel toegegeven weddenschappen te hebben geplaatst bij de goksite Edobet. Hij vertelde de politie dat hij vaak vertegenwoordigers van de locatie ontmoette bij een tankstation en contante transacties deed. Hij zei dat hij dit graag zo deed omdat het anoniem was. "Ik speelde niet voor het geld, maar ik vond het leuk om te spelen", legde hij uit.

De belangrijkste onderwereld-speler van Den Haag

Piet S., 65, ook bekend als "de Dikke", werd in september 2020 gearresteerd en beschuldigd van het aansturen van een internationale drugshandel organisatie. Later werd hij aangeklaagd voor tal van strafbare feiten, waaronder drugshandel, witwassen van geld, mishandeling en lidmaatschap van een criminele bende. Zijn proces loopt nog.

Sneijder is met 134 optredens de speler met de meeste wedstrijden in Nederland. De middenvelder maakte deel uit van de ploeg van Inter Milan die in 2010 de Champions League won.

Kuyt speelde het grootste deel van zijn carrière voor Liverpool in de EPL. Beide spelers maakten deel uit van het Nederlands elftal dat in 2010 de WK-finale haalde.