De Vereniging voor Contractspelers heeft een anti-gok app ontwikkeld. Met deze app moeten profvoetballers snel en anoniem melding kunnen doen wanneer ze worden benaderd vanuit de illegale gokwereld. Op deze wijze wordt er gestreden tegen matchfixing.

sportwedden anti-matchfixing app

Matchfixing is niet alleen de grootste bedreiging voor georganiseerde sport, het is ook een maatschappelijke kwaal op een veel bredere schaal. Het betreft namelijk grote en wijdvertakte misdaadsyndicaten die zich als pionnen richten op voetbalspelers.

In het verleden hebben sport bestuursorganen en wetshandhavers geprobeerd deze corruptie aan te pakken door harde straffen op te leggen aan de mensen aan de onderkant van deze misdaadketen. Dit zijn vaak spelers, scheidsrechters of clubfunctionarissen. Deze zijn dan benaderd door louche individuen, die vaak - al dan niet bedreigd - om het spel van matchfixing gedwongen mee te spelen.

Het onderwerp is actueel nu voormalig Oranje voetballers Dirk Kuyt en Wesley Sneijder als getuigen zijn gehoord in een onderzoek naar een illegale gokwebsite, Edobet. De twee ex voetballers zouden hebben gegokt via de illegale website Edobet van de Voorburgse drugs-'godfather' Piet S. 

Ook legt de FIFA zware sancties op aan spelers die benaderd zijn geweest en dit niet binnen een strikt tijdsbestek hebben gemeld. Ook al weigeren ze deel te nemen aan matchfixing.

De app die de Vereniging voor Contractspelers heeft ontwikkeld stelt profvoetballers in staat snel en anoniem melding te kunnen doen wanneer ze worden benaderd vanuit de illegale gokwereld. Dit is laagdrempelig en veilig. Evgeniy Levchenko, zelf ex-professional en voorzitter van de Nederlandse spelersvakbond (VVCS), zal de app die de ’Red Button’-app is gedoopt, bij de betaalde voetbalclubs gaan promoten.

De VVCS wil dat de app en het invullen daarvan verplicht wordt voor iedere professionele voetbalsspeler. Op deze wijze kan dan onder andere matchfixing worden tegengegaan.